1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto Tanskaan

Tanskalainen Naja Marie Aidt on saanut Pohjoismaiden neuvoston tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon novellikokoelmastaan Bavian.

kulttuuri

Palkintolautakunnan mukaan Aidt kirjoittaa suloisen ja pahaenteisen realistisesti. 15 novellin yhdistävänä tekijänä on elämän- tai maailmankuva, jota voi kuvailla globaaliksi elämän synkkyydeksi, raati sanoo.

Aidtin kertojanääntä valitsijat kuvaavat dramaattiseksi, monimuotoiseksi ja ilmaisultaan rikkaaksi. Suru, elämänilo, kipu, ahdistus ja lohdutus paistavat Bavianin novellien läpi klassisella ja samalla yllättävän uutta luovalla ja vivahteikkaalla tavalla, raati kiittää. Vuonna 1963 syntynyt Aidt on kirjoittanut kolmen novellikokoelman lisäksi kahdeksan runokokoelmaa ja useita näytelmiä. Esikoisteos, runokokoelma Så længe jeg er ung, julkaistiin vuonna 1991. Aidt saa 47 000 euron palkintonsa Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Helsingissä lokakuussa. Suomalaiskirjailijoista ehdolla olivat tänä vuonna Leena Krohn kirjallaan Mehiläispaviljonki: kertomus parvista sekä Merete Mazzarella teoksellaan Fredrika Charlotta född Tengström: en nationalskalds hustru. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi