Asuntolainoja nostettu viime vuoden tahtiin

Kotitaloudet nostivat tammikuussa uusia asuntolainoja 1,5 miljardia euroa. Joulukuusta määrä kasvoi 0,2 miljardia euroa. Vuoden takaiseen verrattuna uusia asuntolainoja nostettiin suunnilleen saman verran.

talous

Yleensä uusien asuntolainojen nostot ovat olleet tammikuussa lähes tasoissa joulukuun kanssa, sillä vuodenvaihteen tietämillä lainoja nostetaan muita kuukausia vähemmän.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli tammikuussa 4,83 prosenttia, 0,10 prosenttiyksikköä matalampi kuin joulukuussa, käy ilmi Suomen Pankin julkistamasta tilastosta.

Yleisin uusien asuntolainasopimuksien viitekorko oli euribor, sillä euribor-korkoihin sidottiin 48 prosenttia kaikista uusista asuntolainasopimuksista. Lähes yhtä moni uusi asuntolaina sidottiin pankkien pankkien prime-korkoihin.

Asuntolainakannan vuosikasvu pysyi tammikuussa ennallaan 12,4 prosentissa. Kaikkiaan kotitalouksien asuntolainojen kanta oli tammikuun lopussa 62,6 miljardia euroa. Keskikorko 5,00 prosenttia.

Yritysten lainakanta supistui tammikuussa noin 150 miljoonaa euroa ja oli 48,2 miljardia euroa. Yritysten lainakannan keskikorko oli 5,21 prosenttia. Yrityslainakannan vuosikasvu hidastui joulukuun 12,9 prosentista 11,8 prosenttiin tammikuussa.

Kotitalouksilla talletuksia 66 miljardia Kotitalouksien talletuskanta oli tammikuussa 66 miljardia euroa. Se on noin 14 prosenttia vuodentakaista enemmän. Talletuskannan keskikorko oli tammikuussa 2,43 prosenttia, mikä on 0,04 prosenttiyksikköä enemmän kuin joulukuussa. Talletuskantaa kasvattivat edelleen enintään kahden vuoden määräaikaistalletukset, jotka jatkoivat kasvuaan jo kuudentena kuukautena peräkkäin. Tammikuussa näiden talletusten määrä lisääntyi 310 miljoonaa euroa, mikä oli yli 800 miljoonaa euroa vähemmän kuin joulukuussa. Tammikuun lopussa enintään kahden vuoden määräaikaistalletusten kanta oli 21,3 miljardia euroa. Näiden talletusten keskikorko oli 4,22 prosenttia eli suunnilleen joulukuun tasolla. Määräaikaistalletusten lisäksi myös irtisanomisehtoisten talletusten määrä on kasvanut viimeisen kuukauden aikana nopeasti. Tammikuussa kasvua oli 400 miljoonaa euroa. Irtisanomisehtoisiin talletuksiin tilastoidaan pääasiassa talletuksia, joilla ei ole ennalta sovittua kiinteää määräaikaa ja joiden kuukausittaisten nostojen määrää on rajoitettu. Tammikuun lopussa irtisanomisehtoisten talletusten kanta oli 10,8 miljardia euroa. YLE Uutiset