Koe uusi yle.fi

SDP ohittanut keskustan suosiossa

SDP on ohittanut keskustan ja noussut toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. Taloustutkimuksen YLE uutisille tekemän puoluekannatusmittauksen mukaan sosiaalidemokraatteja kannattaa nyt 22,5 prosenttia vastaajista. Tämä on noin prosenttiyksikön enemmän kuin tammikuussa tehdyssä tutkimuksessa. Tuolloin SDP:n kannattajaksi ilmoittautui 21,6 prosenttia vastaajista.

Kotimaa

SDP paistatteli helmikuussa julkisuudessa puheenjohtajakamppailunsa vuoksi. Eero Heinäluoman ilmoitettua luopuvansa SDP:n johtajuudesta, puheenjohtajaehdokkaiksi ilmoittautui peräti yhdeksän kansanedustajaa. Heinäluoma kertoi päätöksestään 10.2. Taloustutkimus teki puoluekannatusmittauksen haastattelut 4. - 28. helmikuuta.

- SDP sai selvästi positiivista nostetta käynnistyneestä puheenjohtajakampanjasta. Varsin näkyvä keskustelu uudesta puheenjohtajasta vaikuttaa myönteisesti, arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen.

Samaan aikaan keskusta keräsi huomiota muun muassa pääministeri Matti Vanhasen oikeudenkäynnillä ja puoluesihteeri Jarmo Korhosen räväköillä puheilla.

Keskustan kannatus notkahti puolella prosenttiyksiköllä edelliseen tutkimukseen verrattuna ja on nyt 22,0.

Oma vaikutuksensa hallituspuolue keskustan kannatukseen on saattanut olla myös Kemijärven sellutehdasta puolustavan kansanliikkkeen tempauksilla ja valtion omistajapolitiikan arvostelulla.

Toisen hallituspuolueen, kokoomuksen kannatuksessa tämä ei kuitenkaan näy. Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena 23,2 prosentin kannatuksella. Tämä on 0,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa.

- Keskustan ympärillä on ollut monenlaista keskustelua viime aikoina ja se kaikki ei ehkä ole ollut puolueelle mieluista. Kokoomus on ehkä päässyt selvemmin niin sanotusti kuivin jaloin. Keskusta on ollut keskustelun kärjessä Stora Enson asioissa, sanoo tutkimusjohtaja Pajunen.

RKP:n kannatus on laskenut 0,3 prosenttiyksikköä ja on nyt tasan neljä. Sattumalta lukema on sama kuin vaalijärjestelmän uudistamisen yhteydessä mainittu äänikynnys.

Oikeusministeriön työryhmä pohtii parhaillaan eduskuntavaalien vaalijärjestelmän uudistusta. Keskusta ja kokoomus ovat kannattaneet mallia, jossa Suomi olisi yhtä suurta vaalialuetta ja puolueilla olisi neljän prosentin äänikynnys. Ruotsalainen kansanpuolue on vastustanut ehdotusta kiivaasti.

Vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kannatus on pysynyt lähes ennallaan. Kristillisdemokraattien suosio on laskenut 0,4 prosenttiyksikköä. KD:n laskun ansiosta perussuomalaiset on nyt kuudenneksi suosituin puolue.

- Pienet puolueet ovat ehkä jääneet keskustelussa ja näkyvyydessä isojen jalkoihin, tutkimusjohtaja Pajunen arvelee.

Kaikki muutokset puolueiden kannatuksessa mahtuvat tutkimuksen tilastolliseen virhemarginaalin, joka on noin 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa. Taloustutkimus haastatteli 3437:ää 18 - 79-vuotiasta suomalaista. Puoluekantansa ilmoitti 2447 eli 71,2 prosenttia haastatelluista.

Lähteet: YLE Uutiset