Gazassa väkivallan päivä - Abbas vaatii turvallisuusneuvostoa koolle

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon Gazan tilanteen vuoksi. Kokous alkaa kahdelta sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa. Istuntoa vaati koolle palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas.

Ulkomaat

Israelin joukkojen ja palestiinalaismilitanttien yhteenotot kiihtyivät lauantaina Gazassa. Israelin armeijan iskut vaativat noin 60 palestiinalaisen hengen lauantain aikana.

Israelin armeijan mukaan myös kaksi Israelin sotilasta on kuollut Jabaliyan pakolaisleirillä ja sen tietämillä käydyissä taisteluissa palestiinalaismilitantteja vastaan. Israelilaiset sotilaat ja palestiinalaisten ääriliikkeet ovat ottaneet yhteen myös Gaza Cityn pohjoisosassa.

Sairaalalähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että kuolleiden joukossa on ainakin 13 siviiliä, joista seitsemän on naisia. Ainakin 150 ihmistä on loukkaantunut taisteluissa.

Israel on koventanut otteitaan Gazassa sen jälkeen, kun palestiinalaismilitanttien ampuma raketti tappoi israelilaisen siviilin keskiviikkona. Maa on uhannut laajentaa Gaza-operaatiotaan laajaksi maahyökkäykseksi, jollei rakettien ampuminen palestiinalaisten puolelta lakkaa. Toistaiseksi maan armeija on sanonut lähettäneensä jalkaväkeä, tankkeja ja lentokoneita vain raketteja ampuvien ryhmien perään. Lauantaina Israel on kuitenkin sijoittanut Gazaan kokonaisen rykmentin, eli noin 2 000 sotilasta.

Israelin armeijan iskuissa on neljän päivän aikana kuollut kaikkiaan yli 75 palestiinalaista.

Lähteet: Reuters, AFP, AP