1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abbas katkaisi neuvottelut Israelin kanssa

Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas on katkaissut rauhanneuvottelut Israelin kanssa Gazan väkivallan vuoksi. Abbasin edustaja kertoi, että Abbas määräsi keskeyttämään neuvottelut ja kaikki muutkin yhteydet, kunnes Israel lopettaa hyökkäyksensä Gazaan.

Abbas ei ole kuitenkaan julistanut kuolleeksi hiljattain uudelleen virinneitä keskusteluja Palestiinan valtion perustamiseen liittyvistä ydinkysymyksistä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice matkustaa alkavalla viikolla Lähi-itään tapaamaan palestiinalaisten ja Israelin johtajia.

Yhdysvallat on vaatinut Israelia ja palestiinalaisia lopettamaan väkivallan Gazassa. Valkoisen talon vaatimus rauhanneuvottelujen jatkamiseksi annettiin sen jälkeen, kun palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas katkaisi suhteet Israeliin.

- Väkivallan on loputtava ja keskustelun alettava uudelleen, Valkoisen talon Kansallisen turvallisuuden neuvoston edustaja Gordon Johndroe sanoi sunnuntaina.

Viiden päivän aikana kuollut yli sata palestiinalaista Viiden päivän aikana Israelin tulituksessa on kuollut yli sata palestiinalaista, joiden joukossa paljon siviilejä. Palestiinalaiset ovat puolestaan ampuneet kymmeniä raketteja Gazasta eteläiseen Israeliin. Iskuissa on kuollut yksi ja haavoittunut useita siviilejä. Israel on uhannut laajentaa operaatiotaan laajaksi maahyökkäykseksi, ellei rakettien ampuminen Gazasta lakkaa. Israel on jatkanut ilma- ja tykistöhyökkäystä myös sunnuntaina. Sairaalalähteiden mukaan viisi palestiinalaista on kuollut. Kaikkiaan viikonlopun kuolonuhrien määrä on noussut 66:een. Sairaalalähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että kuolleiden joukossa on ainakin 13 siviiliä, joista seitsemän on naisia. Ainakin 150 ihmistä on loukkaantunut taisteluissa. Israelin armeijan mukaan myös kaksi Israelin sotilasta on kuollut Jabaliyan pakolaisleirillä ja sen tietämillä käydyissä taisteluissa palestiinalaismilitantteja vastaan. YK:n turvaneuvosto vaatii loppua Gazan väkivallalle

YK:n turvallisuusneuvosto on antanut tiedotusvälineille lausunnon, jossa tuomitaan Gazassa ja Etelä-Israelissa yltyneet väkivaltaisuudet ja kehotetaan Israelia ja palestiinalaisia lopettamaan ne välittömästi. Neuvoston kaikki 15 jäsenmaata olivat yhtä mieltä lausunnosta.

Viisituntisessa istunnossa syntynyt lausunto ei kuitenkaan ole varsinainen päätöselauselma. Sen valmistelua jatketaan.

Palestiinalaiset pyysivät turvallisuusneuvostoa kokoontumaan hätäistuntoon, kun Israelin iskuissa oli kuollut yhden vuorokauden aikana yli 50 ihmistä.

Euroopan unioni puolestaan on tuominnut Israelin asevoiman käytön Gazassa suhteettoman kovana. EU on erityisesti huolissaan siviilien asemasta taistelujen keskellä. Lausunnossaan EU kehotti Israelia pidättymään siviilejä uhkaavista toimista, koska ne ovat vastoin kansainvälistä lakia.

Samalla EU vaati palestiinalaisia lopettamaan heti raketti-iskut Gazasta Israelin puolelle. EU:n puheenjohtajamaan Slovenian lausunnossa kehotettiin Israelia ja palestiinalaisia jatkamaan rauhanneuvotteluja.