1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Timorin kapinallisjohtaja antautui

Yksi Itä-Timorin presidentin José Ramos Hortan murhayrityksestä epäillyistä kapinallisista on antautunut. Amaro da Costa on toinen kapinajohtaja Alfredo Reinadon luottomiehistä, jotka nousivat johtoon, kun Reinado ammuttiin Ramos Hortan murhayrityksen yhteydessä noin kolme viikkoa sitten.

Samaan aikaan yritettiin ampua myös pääministeri Xanana Gusmão. Hän säästyi vammoitta, mutta Ramos Horta haavoittui vakavasti. Iskuista on etsintäkuulutettu kaikkiaan 17 entistä sotilasta.

Da Costa sanoo olleensa paikalla, kun Ramos Hortaa ammuttiin. Itse ammuskeluun hän kiistää osallistuneensa. Hän kertoo päättäneensä antautua, koska haluaa auttaa itätimorilaisia rauhalliseen tulevaisuuteen.

Itä-Timorin armeija ja australialaiset rauhanturvajoukot ovat jäljittäneet kapinallisia pääkaupungin Dilin läheisessä vuoristossa. Armeijan edustajan mukaan myös toiseen Reinadon luottomiehistä on saatu keskusteluyhteys, ja hänenkin toivotaan antautuvan lähiaikoina.

Vatsaan ja niskaan haavoittunut Ramos Horta on edelleen sairaalassa Australiassa. Hänet on leikattu viidesti, ja lääkärien mukaan tulokset ovat hyviä.

Kapina alkoi toissa keväänä, kun 600 sotilasta erotettiin armeijasta lakkoilun vuoksi. He syyttivät länsiosasta kotoisin olevia upseereja mielivallasta itäosista kotoisin olevia sotilaita kohtaan. Ristiriitojen juuret ovat maata kovin ottein miehittäneen Indonesian vetämissä jakolinjoissa.

Armeijan lakkolaisten erottamisesta syttyneissä väkivaltaisuuksissa kuoli kymmeniä ihmisiä ja 150 000 asukasta pakeni Dilistä. Kymmenettuhannet asuvat edelleen surkeissa leirioloissa.