1. yle.fi
  2. Uutiset

Etyjiltä erityislähettiläs Armeniaan

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on lähettänyt erityisedustajan Armeniaan yrittämään poliittisen kriisin ratkaisua.

Ulkomaat

Etyjin puheenjohtaja, ulkoministeri Ilkka Kanerva lähetti sunnuntaina Jerevaniin suurlähettiläs Heikki Talvitien, jonka tehtävänä on avustaa väkivaltaan ja poikkeustilaan johtaneen kriisin ratkaisuyrityksissä. Talvitien on määrä tavata sekä Armenian korkein poliittinen johto että oppositiojohtaja.

Suurlähettiläs Talvitiellä on pitkä kokemus Armenian ja sen naapureiden oloista ja politiikasta.

Viime kuun presidentinvaalien kiistanalainen tulos johti pari viikkoa kestäneisiin opposition mielenosoituksiin Jerevanin keskustassa. Lauantaina väkivaltaisiksi kiihtyneissä mellakoissa kuoli kahdeksan ihmistä ja kymmeniä loukkaantui, joukossa 33 poliisia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj tuomitsi lauantaina Armenian viranomaisten voimankäytön rauhanomaisessa mielenosoituksessa Jerevanissa.

Kanerva kehotti lausunnossaan vapauttamaan pidätetyt ja aloittamaan vuoropuhelun hallituksen ja opposition kesken. Aiemmin tällä viikolla Armeniassa vieraillut Kanerva kiinnitti huomiota puutteisiin, joita tarkkailijat havaitsivat maan presidentinvaalien yhteydessä.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi