Venäjän vaaleja arvosteltu eurooppalaisissa lehdissä

Venäjän sunnuntaisia presidentinvaaleja on arvosteltu maanantaiaamun eurooppalaisissa sanomalehdissä. Muun muassa saksalaiset ja englantilaiset lehdet ovat kyseenalaistaneet vaalien demokraattisuuden ja korostaneet vaalituloksen olleen ennalta selviö.

Ulkomaat

Esimerkiksi Saksan Financial Timesin mukaan olisi loukkaus demokratialle kutsua Venäjän vaaleja demokraattisiksi. Lehden mukaan varteenotettavia ehdokkaita estettiin osallistumasta vaaleihin ja opposition kokouksia häirittiin. Toinen saksalaislehti Frankfurter Rundschau puolestaan kirjoittaa, että vaalitulosta manipuloitiin samalla tavalla kuin parlamenttivaaleissa joulukuussa.

Englantilainen Daily Telegraph -sanomalehti piikittelee vaaleja pääkirjoituksessaan vertaamalla niitä neuvostoaikoihin. Kuten entisessä Neuvostoliitossa, venäläiset kävivät kuuliaisesti uurnilla, vaikka vaalitulos oli ennalta selvä, lehti kirjoittaa.

Vaaleja on arvostellut myös kisassa toiseksi tullut kommunistien ehdokas Gennadi Zjuganov. Useista väärinkäytösepäilyistä kertonut Zjuganov on ilmoittanut kiistävänsä vaalituloksen ja vievänsä asian oikeuteen.

Lähteet: AFP, Reuters