1. yle.fi
  2. Uutiset

Medvedevin vaalivoittoa onniteltu hillitysti

Useat Euroopan johtajat ovat onnitelleet Dmitri Medvedeviä Venäjän presidentinvaalien voitosta. Euroopassa ei kuitenkaan jätetty sanomatta, että vaali jäi demokraattisuudessa vajanaiseksi.

Ulkomaat

Eurooppalaisjohtajista Saksan liittokansleri Angela Merkel toi esiin huolensa vaalien kampanjointiin liittyvistä eriarvoisuuksista. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso puolestaan toivoi Venäjän kunnioittavan entistä tiukemmin demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Entistä tiiviimpää ja hedelmällisempää yhteistyötä oman maan ja Venäjän välille ovat toivoneet Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sekä Britannian pääministeri Gordon Brown.

Myös Valkoisen talon ensikommentit olivat sovittelevia ja suoraa kritiikkiä välteltiin, vaikka Yhdysvaltain ja Venäjän välejä hiertää muun muassa Kosovo ja USA:n aie sijoittaa torjuntaohjuksiaan itäisen Euroopan Nato-maihin.

Euroopan neuvosto sen sijaan arvosteli vaalikampanjaa epädemokraattiseksi jälleen maanantaina.

Medvedev jatkamassa Putinin linjalla Vaalitulosta maanantain vastaisena yönä juhlinut Medvedev kiitti äänestäjiään ja sanoi jatkavansa Putinin linjalla. Medvedev ottaa presidentinviran vastaan toukokuun 7. päivänä. Venäjän parlamentin alahuone duuma aloittaa keskustelut Vladimir Putinin noususta pääministeriksi myös toukokuun alussa. Medvedev on vakuutellut toimittajille, että Venäjän ulkopolitiikkaa johtaa maan presidentti, eikä pääministeri. Hän sanoi tekevänsä kaiken lain salliman puolustaakseen Venäjän kansainvälistä asemaa. Medvedev kertoi jo nyt, että hän aikoo muodostaa tulevan hallituksensa yhdessä pääministeri Putinin kanssa. Putin puolestaan onnitteli Medvedeviä äänienemmistöstä ja totesi vaalien sujuneen perustuslain mukaisesti. Medvedeville 70 prosentin kannatus Venäjän keskusvaalilautakunnan vahvistaman tuloksen mukaan Medvedev sai vaaleissa 70,2 prosentin kannatuksen. Äänistä oli tuolloin laskettu 99,45 prosenttia. Kommunistien Gennadi Zjuganovin äänisaalis jäi 17,8 prosenttiin. Äärikansallismielisen Vladimir Zhirinovski sai 9,4 prosentin ja demokraattisen puolueen Andrei Bogdanovin 1,3 prosentin kannatuksen. Äänestysprosentti nousi sunnuntaina 69,6:een eli korkeammaksi kuin joulukuun parlamenttivaaleissa ja vuoden 2004 presidentinvaaleissa. Vaalitulos oikeuden puitavaksi? Kommunistien presidenttiehdokas Gennadi Zjuganov kertoi pian äänestyksen päättymisen jälkeen useista väärinkäytösepäilyistä. Zjuganov kertoi itse saaneensa vähintään 30 prosenttia äänistä. Zjuganovilla on hallussaan lista, jossa kerrotaan ainakin 200 rikkomuksesta.

Zjuganov on ilmoittanut kiistävänsä vaalitulokset ja vievänsä asian oikeuteen.

Vaaleista karsittiin ennalta useita opposition ehdokkaita, muun muassa entinen pääministeri Mihail Kasjanov ja shakin entinen maailmanmestari Garri Kasparov.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, DPA, Itar-Tass

Lue seuraavaksi