1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tarkkailijat löysivät puutteita Venäjän vaaleista

Länsimaiset tarkkailijat ovat havainneet puutteita Venäjän sunnuntaisissa presidentinvaaleissa. Poliisi pidätti maanantaina Moskovassa kymmeniä vaalitulosta protestoinutta mielenosoittajaa.

Euroopan neuvoston parlamentaarista yleiskokousta edustavien tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät olleet täysin reilut tai demokraattiset, mutta niiden tulos heijastaa kuitenkin melko hyvin kansan tahtoa.

Vaalitarkkailijoiden mukaan presidentinvaaleissa toistuivat samat puutteet kuin joulukuun parlamenttivaaleissa. He kiinnittivät huomiota etenkin ehdokkaiden eriarvoiseen näkyvyyteen tiedotusvälineissä. Vaalien voittaja Dmitri Medvedev sai huomattavasti kilpailijoitaan enemmän näkyvyyttä esimerkiksi televisiossa. Vaalien demokraattisuutta ja avoimuutta on arvosteltu myös useissa eurooppalaisissa sanomalehdissä.

Vaalitarkkailusta kohistiin jo ennen vaaleja, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kieltäytyi lähettämästä vaalitarkkailijoitaan Venäjälle. Etyj ei päässyt Venäjän viranomaisten kanssa sopuun tarkkailun ehdoista.

Opposition mielenosoittajia pidätetty

Poliisi pidätti maanantaina kymmeniä ihmisiä Moskovassa yrittäessään estää poliittisen opposition mielenosoituksen. Shakkimestari Garry Kasparovin johtaman oppositioryhmittymän koolle kutsuma mielenosoitus oli suunnattu vaalitulosta vastaan.

Sadat mellakkapoliisit saartoivat pieneen puistoon Moskovan keskustassa kokoontuneet protestoijat. Mielenilmaukseen osallistui nelisensataa ihmistä.

Kasparov ja muut opposition johtohenkilöt ovat sitä mieltä, että eiliset presidentinvaalit olivat farssi. Kasparovin itsensä oli määrä osallistua tänään maanantaina Pietarissa järjestettävään vaalitulosta protestoivaan mielenilmaisuun.

Moskovan mielenosoituksella ei ollut lupaa, sen sijaan Pietarin protestiin lupa on hankittu.