Suomalaistutkijat: Venäjän vaalinäytelmä sujui käsikirjoituksen mukaan (katso video)

Suomalaistutkijoiden mielestä Venäjän vaalinäytelmä sujui käsikirjoituksen mukaisesti.

Kotimaa

Ulkopoliittisesta instituutin tutkijan Sinikukka Saaren mielestä Venäjän demokraattisia ja epädemokraattisia piirteitä yhdistävä vaalijärjestelmä on hyvin kätevä. Venäjä joutuisi vaikeuksiin länsimaiden kanssa ilman "demokratianäytelmäänsä".

- Esimerkiksi kansainvälisissä suhteissa Venäjä pystyy näyttelemään demokratiaa, ja sitä kautta kansainvälinen yhteistyö esimerkiksi Euroopan unionin tai Yhdysvaltojen kanssa on huomattavasti helpompaa kuin, jos he irtisanoutuisivat demokraattisista normeista täysin irti, Saari totesi YLE Uutisten haastattelussa.

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen lehtori, dosentti Arto Luukkanen ei ole lainkaan yllättynyt, että Venäjän vaaleissa kommunistien ehdokas Gennadi Zjuganov sai vähän alle viidesosan kansan äänistä.

- Muut ehdokkaat tarvittiin näytelmään arkkikonnaksi ja päävastustajaksi, Arto Luukkanen selittää.

Hän uskoo, että muiden ehdokkaiden tarkoitus oli osoittaa, että kyse oli oikeista vaaleista. Muut ehdokkaat todistivat myös sen, että Venäjän demokratia toimii.

Venäjän demokratialla pitkä historia Tutkija Arto Luukkasen mielestä Venäjän vaalinäytelmällä täytetään kansan rituaalisia tarpeita siitä, että kansantahto toteutuu. - Luulen, että tässä on näytös, jossa rituaalisesti ja näytelmänomaisesti tuodaan esiin kansantahto. Se on ajatuksena siitä, ettei ilman kansantahtoa Venäjän eliittikään voi toimia, Luukkanen jatkaa. Tutkija Sinikukka Saaren mielestä myös Neuvostoliiton aikaisemmat perinteet selittävät paljon sitä, miksi venäläiset tyytyvät näytelmänomaisiin vaaleihin. - Kyllähän Neuvostoliitossakin oli aina vaalit ja äänestysprosentti huiman korkea. Tässä on ehkä jotain, joka toistaa tätä samaa kaavaa, arvelee Saari. Poliittisella kaksinpelillä ristiriitainen tulevaisuus

Arto Luukkasen mielestä Dmitri Medvedev on näyttänyt puheissaan Euroopan unionille ja länsimaille vihreää valoa. Sisäpolitiikassa uusi presidentti on kuitenkin lähdössä patrioottis-ortodoksiselle kovalle linjalle.

- Näyttää siltä, että kaikki perustuu näiden kahden miehen poliittiseen tandemiin. He ovat kahdeksan vuotta olleet yhdessä, ja jatkavat tästä eteenpäin, viittaa Luukkanen presidentti Putinin ja Medvedevin hyviin väleihin.

Sinikukka Saari arvioi uuden presidentin Dmitri Medvedevin poliittisen linjan eri tavoin kuin Luukkanen. Hän ei usko, että ulkopolitiikkaan tulee juuri muutoksia lähivuosina, ja Venäjä säilyttää ulkopolitiikassaan Putinin ärhentelevän linjan.

Saari odottaa sisäpolitiikkaan kuitenkin muutoksia. Medvedev on nostanut puheissaan esiin oikeusvaltioperiaatteita kuten korruptionvastaista taistelua sekä ajatusta läpinäkyvästä oikeuslaitoksesta, joka on luotettava ja yhdenmukainen.

Lähteet: YLE Uutiset