1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kanadan elokuvapalkinnot jaettiin sensuurin uhkan alla

Kaksi elokuvaa on voittanut valtaosan Kanadan tavoitelluimmista elokuvapalkinnoista, Yhdysvaltain Oscareihin verratuista Genie-palkinnoista. Away from Her ja Eastern Promises saivat kumpikin seitsemän pystiä. Palkintogaalaa varjosti Kanadan hallituksen aikomus rajoittaa filmihankkeiden rahoitusta moraalisin perustein.

kulttuuri

Gaalassa kirkkaimmin loisti draamaelokuva Away from Her, jolle lankesivat parhaan elokuvan, parhaan ohjaajan, parhaan miespääosan, parhaan naispääosan ja parhaan naissivuosan Geniet. 29-vuotias ohjaaja Sarah Polley sai palkinnon myös parhaasta käsikirjoitussovituksesta sekä esikoisohjaajalle tarkoitetun erikoispalkinnon. Away from Her kertoo ikääntyneestä pariskunnasta, joka joutuu erilleen vaimon sairastuttua Alzheimerin tautiin ja päädyttyä hoitokotiin. Siellä vaimo sekä unohtaa miehensä että rakastuu toiseen. Elokuvan avioparia esittävät Julie Christie ja Gordon Pinsent. Sivuosasta hoitajana palkittiin Kristen Thomson. Ohjaaja David Cronenbergin Eastern Promises -elokuva sai Genien muun muassa Steven Knightin alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Filmi on mustanpuhuva kuvaus venäläisestä mafiasta Lontoossa. Hallitus leikkaisi rahoitusta "hyvän tavan vastaisilta" Genie-juhlien puheita hallitsi Kanadan konservatiivihallituksen filmi- ja tv-alaa kuohuttava lakihanke. Se veisi valtion verotuen elokuvilta ja tv-ohjelmilta, jos ne arvioitaisiin loukkaaviksi tai yleisen hyvän vastaisiksi väkivalta- tai seksikohtausten takia. Arvostelijoiden mukaan laki hyytäisi Kanadan filmiteollisuuden, ellei peräti tuhoaisi sitä. Genie-gaalan juontaja näyttelijä Sandra Oh sai illan äänekkäimmät aplodit sanoessaan, että sensuurin paluu ei hänen mielestään kuulosta järin kanadalaiselta. Hallituksen mukaan lakimuutos koskisi vain räikeintä materiaalia ja vähäistä osaa yli tuhannesta tuotannosta, jotka nykyisin saavat valtiolta tukea. Esimerkiksi Away from Her ja Eastern Promises saisivat tukensa myös uuden lain aikana, sanoo kulttuuriministeri Josée Verner.

Lakihankkeen herättämän arvostelun takia Kanadan parlamentti on päättänyt lykätä äänestystä ja lähettää lain takaisin valiokuntakäsittelyyn.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi