Vanhasen oikeusprosessi jakaa suomalaisia

Oikeusprosessi, jonka pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) käynnisti entisen naisystävänsä kirjasta, jakaa voimakkaasti suomalaisten mielipiteitä. Tämä ilmenee YLEn Ajankohtaisen kakkosen Taloustutkimuksella teettämästä haastattelututkimuksesta.

Kotimaa

Reippaasti yli kolmannes suomalaisista, 39 prosenttia, on sitä mieltä, ettei pääministeri Vanhasen olisi pitänyt tehdä tutkintapyyntöä entisen naisystävänsä Susan Ruususen kirjasta. Erityisesti yli 50-vuotiaiden ja eläkeläisten joukossa on niitä, joiden mielestä Vanhasen olisi kannattanut jättää asia sikseen.

Vanhasen toimia kirja-asiassa ymmärtää 42 prosenttia haastatelluista. He katsovat, että Vanhanen toimi ihan oikein jättäessään Pääministerin morsian -kirjasta tutkintapyynnön poliisille. Vanhasen toimintaa katsovat suopeasti erityisesti 15 - 24-vuotiaat nuoret.

Tutkimuksen perusteella keskustaa äänestävät suomalaiset seisovat vahvasti tutkintapyynnön jättämisen takana. Eniten sitä pitävät turhana sosiaalidemokraattien äänestäjät, kokoomuksen kannattajien mielipiteet jakaantuvat aikalailla tasan.

Haastattelututkimuksessa selvitettiin myös, onko oikeusprosessi vaikuttanut Vanhasen uskottavuuteen pääministerinä. Juttu vaikuttaa Vanhasen uskottavuuteen pääministerinä 72 prosenttia haastatelluista katsoo, että tutkintapyynnöstä lähtenyt poliisitutkinta ja käräjöinti eivät ole vaikuttaneet Vanhasen uskottavuuteen pääministerinä. 19 prosenttia on sitä mieltä, että on vaikuttanut. Tästä ryhmästä 90 prosenttia katsoo, että oikeusprosessi on vähentänyt Vanhasen uskottavuutta pääministerinä. Uskottavuudenkin osalta yli 50-vuotiaat haastatellut olivat muita hieman kriittisempiä ja katsoivat Vanhasen uskottavuuden kärsineen. Keskustan äänestäjistä vain nelisen prosenttia on sitä mieltä, että Vanhasen uskottavuus on saanut kolhuja. Sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjien joukosta sen sijaan joka neljäs katsoo Vanhasen uskottavuuden kärsineen. Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten viime viikon aikana reilua tuhatta henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Helsingin käräjäoikeus antaa huomenna keskiviikkona päätöksensä tapauksessa syyttäjä vastaan Susan Ruusunen ja Pääministerin morsian -kirjan kustantaja.

Lähteet: YLE Uutiset