Pääministerin morsian -kirjan syytteet nurin

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet pääministeri Matti Vanhasen ja Susan Ruususen oikeusjutussa. Pääministerin morsian -kirjan kustantajaa ja kirjoittajaa syytettiin pääministerin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Kotimaa

Käräjäoikeuden päätös oli äänestyspäätös. Äänestystulos oli 2 - 2. Tasatilanteessa äänestyksen voitti vastaajille lievempi kahden lautamiehen mielipide. Käräjätuomari ja kolmas lautamiehistä jättivät eriävän mielipiteensä.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Pääministerin morsian -kirjassa esitetyillä tiedoilla ja vihjauksilla ei ole merkitystä Vanhasen poliittisen toiminnan arviointiin. Sen sijaan käräjäoikeuden mukaan yhteiskunnallisesti merkittävää on sen tiedon julkaiseminen, että pääministeri on lähestynyt tuntematonta henkilöä seurustelupalstalla internetissä ja aloittanut nopeasti intiimisuhteen hänen kanssaan. Käräjäoikeus yhtyi kustantajan puolustuksen perusteluun, että ministerin asemassa toimivalta henkilöltä odotetaan luotettavuutta, rehellisyyttä ja tietynlaista kunnollisuutta. Käräjäoikeuden päätös pohjaa myös sananvapauteen. Käräjäoikeuden mukaan Vanhasen yksityiselämää koskevien seikkojen esittäminen on ollut sallittua poliitikon kaventuneen yksityisyydensuojan ja asian yhteiskunnallisen merkityksen takia. Vanhanen ei vaatinut Ruususelta korvauksia Syyttäjä vaati Pääministerin morsian -kirjan kustantajalle tuntuvia sakkoja tai ehdollista vankeutta. Kustantajalta vaadittiin myös valtiolle maksettavaksi rikoksella saavutettua hyötyä 50 000 euroa. Pääministeri Vanhanen vaati kustantajalta 1 000 euron korvausta. Kirjan kirjoittaneelta Ruususelta Vanhanen ei vaatinut korvauksia. Syyttäjä oli vaatinut Ruususelle sakkoja. Valtio joutuu hyvittämään oikeuskuluja Koska syytteet hylättiin, valtio on velvoitettu korvaamaan vastaajien kohtuulliseksi katsotut oikeudenkäyntikulut. Käräjäoikeus arvioi kustantaja Ojalan ja Etukeno Oy:n kohtuulliseksi korvaukseksi 18 000 euroa. Matti Vanhaseen kohdistettu oikeudenkäyntikuluvaatimus hylättiin lakiin perustumattomana. Susan Ruususelle valtio joutuu korvaamaan omavastuuosuuden ja 70 euron oikeusapumaksun. Vanhanen aloitti oikeusprosessin entisen naisystävänsä kirjasta viime maaliskuussa. Hän korosti tehneensä tutkintapyynnön kirjasta yksityishenkilönä eikä pääministerinä. YLE Uutiset Vanhasen oikeusprosessi jakaa suomalaisia (siirryt toiseen palveluun) Susan Ruususen haastattelu Elävässä Arkistossa (22.12.2006) (siirryt toiseen palveluun)