Vanhanen valittaa hovioikeuteen (Katso video)

Pääministeri Matti Vanhanen valittaa hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä Vanhasen ja Susan Ruususen oikeudenkäynnissä. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Ruususta ja Pääministerin morsian -kirjan kustantajaa vastaan.

Kotimaa

Vanhanen pohjaa valituksensa siihen, että käräjäoikeuden tuomari jätti päätöksestä eriävän lausunnon.

- Olen lukenut sekä kahden lautamiehen kannan että tuomarin ja kolmannen lautamiehen eriävän mielipiteen, ja niiden perusteella tulen valittamaan asiasta hovioikeuteen. Katson, että ammattituomarin kanta vastaa minun käsitystäni, Vanhanen sanoi käräjäoikeuden päätöksen julkaisun jälkeen.

Vanhasen mielestä asiaan on saatava korkeamman oikeusasteen kanta. Käräjäoikeuden päätöstä Vanhanen pitää tasapelinä. Vanhanen sanoo, että päätöksen ratkaisseiden lautamiesten perustelut ovat aivan päinvastaiset ammattituomarin perustelujen kanssa, joten hovioikeuteen valittaminen on perusteltua.

Johtavilla poliitikoilla oltava yksityisyyden suoja Käräjäoikeuden päätös viestittää Vanhasen mielestä sitä, että pääministerin elämässä kaikki mitä saadaan esille, on julkista. - Mikäli tämä käräjäoikeuden päätös jää voimaan, tarkoittaa se sitä, että minun kaltaisellani ihmisellä mikään asia ei ole suojattua. Kaikki tiedot, jotka pystytään keräämään elämästäni voidaan julkistaa ja myydä marketeissa, Vanhanen sanoo. - Tässäkin tehtävässä pitää olla oikeus siihen, että edes muutama tunti päivässä on aidosti omaa aikaa ja yksityisyyttä, Vanhanen katsoo. Käräjäoikeuden tuomari olisi tuominnut kirjan kirjoittaneen Susan Ruususen (entisen Kurosen) 25 päiväsakkoon ja kirjan kustantaneen Etukenon pääomistajan Kari Ojalan 80 päiväsakkoon. Lisäksi käräjätuomari olisi määrännyt Ojalan maksamaan Vanhasen häneltä vaatiman 1 000 euron vahingonkorvauksen. Tuomari olisi myös tuominnut Etukenon maksamaan valtiolle rikoksesta saadun hyödyn, eli 36 723 euroa.

Tuomarin lisäksi yksi lautamiehistä jätti käräjäoikeuden päätöksestä eriävän mielipiteen. Syytteet hylättiin äänestyksen jälkeen äänin 2 - 2. Tasatuloksessa vastaajille lievempi kahden lautamiehen mielipide voitti.

Lähteet: YLE Uutiset