1. yle.fi
  2. Uutiset

New Yorkin räjähdys ja heikko dollari nostivat öljyn hintaa

WTI-viiteöljyn hinta nousi torstaina päivällä ennätykselliseen 105,40 dollariin tynnyriltä New Yorkissa. Öljyn hinta ylitti 105 dollarin rajan pian sen jälkeen, kun tiedotusvälineet olivat raportoineet räjähdyksestä New Yorkin Times Squarella varhain torstaiaamuna paikallista aikaa.

talous

Silminnäkijät kuvasivat armeijan värväystoimiston lähellä sattunutta räjähdystä pieneksi. Toimiston ikkuna oli kuitenkin särkynyt ja poliisi on eristänyt alueen. Poliisin antamien tietojen mukaan kukaan ei ole loukkaantunut ja räjähdyksen syytä tutkitaan.

Dollarin nopea heikkeneminen nosti WTI-viiteöljyn tynnyrihinnan yli 104 dollarin myöhään keskiviikkona ja hinta päätyi 104,52 dollariin New Yorkin raaka-ainepörssin sulkeutuessa.

Torstaina raaka-ainepörssin sähköisessä kaupankäynnissä hinta on liikkunut ennen räjähdyksen jälkeistä piikkiä 104,00:n ja 104,80 dollarin välillä. Öljyn hintaa korottaa myös öljyntuottajamaiden järjestön Opecin keskiviikkoinen päätös olla lisäämättä tuotantoaan.

"Markkinat keskittyneet heikkoon dollariin" Pohjanmeren brentin hinta oli noussut Lontoossa 0,7 prosenttia 102,21 dollariin tynnyriltä. - Syy 105 dollarin ylitykseen on, että markkinat ovat edelleen keskittyneet dollarin heikkouteen. Kysynnän rakenteen täytyy muuttua paljon, ennenkuin öljyn ja dollarin kytkös muuttuu, Petromatrixin toimitusjohtaja Olivier Jakob sanoi uutistoimisto Bloombergille. Euron hinta ylitti keskiviikkona illalla ensimmäisen kerran 1,53 dollaria ja uusien ennätysten kirjaaminen on jatkunut torstaina. Öljyn dollarimääräisen hinnan voimakas nousu näkyy öljyn euromääräisessä hinnassa vain vähän. Esimerkiksi Pohjanmeren brentin tynnyrihinta on liikkunut 64:n ja 67 euron välissä noin kuukauden ajan. Korkein noteeraus, 66,99 euroa, tapahtui 20. helmikuuta. Torstaina hinta on ollut 66,79 euroa. Kulta nousussa

Myös kullan hinta nousi torstaina ennätykseen. Kultafutuurin hinta nousi Lontoossa korkeimmillaan 992,05 dollariin unssilta. Hinta putosi kuitenkin 986,29 dollariin keskipäivän aikoihin.

Epävarman markkinatilanteen lisäksi kullan hintaa nostaa se, että kultaa voivat nyt ostaa entistä useammat sijoittajat rahastojen ja pörssilistattujen rahastojen (ETF) kautta. Markkinoilla monet sijoittajat odottavat psykologisen 1 000 dollarin rajan ylitystä.

Lähteet: Startel

Lue seuraavaksi