1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elävässä arkistossa 5 000 videota

YLEn Elävässä arkistossa julkaistiin kuluvalla viikolla jo 5 000. video. Juhlavideo on ote Kotikadun ensimmäisestä jaksosta vuodelta 1995.

kulttuuri

Elävä arkisto avattiin Yleisradion 80-vuotispäivänä 9.9.2006, ja tuolloin palveluun oli onnistuttu keräämään tuhat videoleikettä suomalaisen television ja filmin historiasta.

Palvelun aloittaessa audioleikkeitä oli kaksi kertaa enemmän kuin videoita. Nyt videot ovat ohittaneet määrältään audiot, mutta äänileikkeitäkin on palvelussa jo yli 3 000. Radio-ohjelmia Elävässä arkistossa on kaikkiaan 680 tuntia ja tv-ohjelmia ja vanhoja filmejä noin 750 tuntia. Elävään arkistoon tulee materiaalia noin parikymmentä audio- tai videoleikettä viikossa. Ohjelmia lisätään katsojien toivomusten, viikkoäänestysten ja palvelun toimituksen ideoimana. Gregorius vuoden 2007 suosituin Elävän arkiston suosituin video oli viime vuonna Hepskukkuu-ohjelman Greogorius-video, joka keräsi satojatuhansia latauksia muutamassa päivässä. Lähes samaan määrään ylsi dokumentti Johan on Venninen, joka kertoo iästään ja sokeudestaan huolimatta pärjäävästä kekseliäästä vanhasta miehestä.

Draaman ja viihteen lisäksi Elävässä arkistossa kiinnostavat historialliset äänileikkeet kuten Hitlerin salaa tallennettu keskustelu sekä suuret uutiset ja urheilutapahtumat. Elävällä arkistolla on lähes 80 000 eri viikkokävijää, ja sivustolla tehdään miljoona sivulatausta joka viikko. Toimitus on saanut seitsemän eri palkintoa, mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi