Suomi tunnusti Kosovon itsenäisyyden

Suomi on tunnustanut Kosovon tasavallan itsenäisyyden. Tasavallan presidentti Tarja Halonen päätti lopullisesti Kosovon tunnustamisesta tänään perjantaina presidentin esittelyssä.

Kotimaa

Suomi on 27:s Kosovon itsenäisyyden tunnustanut maa. Suomea aikaisemmin Kosovon tunnustamisesta ovat päättäneet muun muassa kaikki EU:n suurimmat jäsenmaat sekä Yhdysvallat.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva on perjantaina ilmoittanut päätöksestä kirjallisesti Kosovon presidentille Fatmir Sejdiulle ja pääministeri Hashim Thacille.

Kirjeessään Kanerva korosti Kosovon sitoutumista YK:n erityisedustajan Martti Ahtisaaren Kosovon asemaa koskevan suunnitelman toteuttamiseen sekä demokratian, ihmisoikeuksien ja hyvien naapuruussuhteiden merkitystä.

Suomi osallistuu myös merkittävällä panoksella Kosovon tukemiseen. EU:n kesäkuussa alkavaan siviilikriisinhallinnan Eulex-operaatioon Suomi lähettää 80 eri alan asiantuntijaa. Kfor-rauhanturvaoperaatioon vastuualueellaan Suomi ottaa kesällä 2008 johtovaltioroolin ja nostaa rauhanturvaajiensa määrän 450:een. Lisäksi Suomi tukee lähivuosien aikana Kosovon kehitystä yli 15 miljoonalla eurolla. Hallitus: Itsenäisyysjulistus oikeudellisesti kiistanalainen tapahtuma Suomen hallitus esitti Kosovon tunnustamista torstaisessa istunnossaan. Hallituksen mukaan Kosovon yksipuolinen itsenäistyminen on oikeudellisesti kiistanalainen tapahtuma, sillä oikeudellisia argumentteja voi esittää sekä itsenäistymisen puolesta että sitä vastaan. Serbien sortotoimet ja Kosovon pitkä kansainvälinen hallinto kuitenkin puoltavat hallituksen mukaan tunnustamista ja heikentävät Serbian oikeutta vastustaa maakuntansa itsenäistymistä. Hallituksen mukaan neuvottelutie Kosovon asemasta on käyty loppuun ja maakunnan tilanteen jatkuminen ennallaan olisi kestämätön vaihtoehto. Ahtisaari: Kosovon itsenäisyys peruuttamaton tosiasia Presidentti Martti Ahtisaari pitää Kosovon tuoretta itsenäisyyttä peruuttamattomana tosiasiana. Ahtisaari sanoi päivällä Helsingissä, että kaikkien valtioiden pitäisi tunnustaa Kosovon itsenäisyys mahdollisimman pian.

Ahtisaaren mukaan entisen Jugoslavian johdon sortotoimet johtivat tilanteeseen, jossa Kosovon pysyttäminen Serbian yhteydessä oli mahdotonta. Kosovon säilyttäminen kansainvälisessä hallinnossa ei olisi Ahtisaaren mielestä sekään antanut maakunnalle mahdollisuuksia kehittyä taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti.

Ahtisaari toivoi Serbian johdon tunnustavan tosiasiat ja hakeutuvan uudenlaiseen, rakentavaan yhteistyöhön EU-maiden kanssa.

Serbia pitää Kosovon itsenäisyysjulistusta laittomana ja on julistanut sen mitättömäksi. Serbia on kutsunut suurlähettiläänsä pois Kosovon aiemmin tunnustaneista maista.

Lähteet: YLE Uutiset