Björkin Tiibet-huuto ärsytti Kiinaa

Kiina uhkaa rajoittaa ulkomaisten artistien esiintymisiä islantilaisen Björkin laulettua Tiibetin itsenäisyyden puolesta Shanghaissa. Kiinalaisviranomaisten mukaan muiden ulkomaalaisten artistien samansuuntainen käyttäytyminen voi viedä heidät mustalle listalle ja estää esiintymiset Kiinassa.

kulttuuri

Shanghaissa sunnuntaina konsertoinut Björk päätti konserttinsa itsenäisyyden julistamisesta kertovaan lauluun. Artisti huusi esiintymisensä aikana useita kertoja "Tiibet".

Kiinan kulttuuriministeriön edustaja on uhannut Björkiä mustalla listalla, jos tämä jatkaa itsenäisyyslaulujaan. Ministeriön mukaan ulkomaisia artisteja pidetään tästä eteenpäin entistä tarkemmin silmällä, jotta vastaavanlaisilta tapauksilta vältyttäisiin.

Kiina ei aio ministeriön tiedotteen mukaan sietää minkäänlaisia yrityksiä erottaa Tiibet Kiinasta, eivätkä Tiibetin itsenäisyyttä kannattavat artistit ole tervetulleita Kiinaan.

Tiedote kritisoi sitä, että "jotkut artistit muuttavat kaupallisen esiintymisensä tahallaan poliittiseksi spektaakkeliksi". Virallisen Kiinan kannan mukaan tämä sotii maan lakeja vastaan ja loukkaa kiinalaisyleisön tunteita.

Björkin tapaus tutkitaan ja käsitellään lain mukaisesti, ministeriö sanoi. Mahdollisia käytännön seurauksia ei kuitenkaan täsmennetty. Kehuja Tiibet vapaaksi -järjestöltä Björkin Tiibetille antama tuki ei ole uusia asia, sillä hän lauloi Tiibetin itsenäisyyden puolesta jo vuonna 1996 San Franciscossa järjestetyssä konsertissa. Kiina on pitänyt Tiibetissä valtaa 1950-luvulta asti ja katsoo sen maakunnakseen. Tiibetiläisten ihmisoikeuksia rajoitetaan voimakkaasti. Brittiläinen Tiibet vapaaksi -järjestö on kiittänyt Björkiä rohkeammaksi kuin Britannian pääministeriä Gordon Brownia tai ulkoministeriä David Milibandia. Järjestön mukaan he häpäisivät Britannian kansan vaikenemalla Tiibetin kysymyksestä äskettäisillä Kiinan-matkoillaan.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset