Hallitusrintama säilytti enemmistön Malesiassa

Kaakkoisaasialaisessa Malesiassa hallitusrintama on kokenut yllättävän takaiskun lauantaisissa vaaleissa. Malesian vaalilautakunta vahvisti opposition voittaneen vaalit viidessä Malesian kolmestatoista osavaltiosta. Oppositio pärjäsi pohjoisissa Penangin, Kedahin, Kelantanin ja Perakin osavaltioissa sekä keskisessä Selangorin osavaltiossa.

Ulkomaat

Malesian vaalilautakunnan mukaan hallituskoalitio voitti kuitenkin enemmistön liittoparlamentin 222 paikasta, joskaan se ei säilyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä, jonka turvin se on voinut hallita tähän mennessä oppositiosta juuri välittämättä.

Kansallisrintama on voittanut 139 tähän mennessä ratkenneista 220 parlamenttipaikasta. Vaikka se voittaisi jäljellä olevat kaksi paikkaa, se ei voi saavuttaa kahden kolmasosan enemmistöön vaadittavaa 148:aa paikkaa. Kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa antaa mahdollisuuden perustuslain muuttamiseen.

Malesiaa vuosikymmeniä hallinnut koalitio on jäänyt ilman kahden kolmasosan enemmistöä vain vuoden 1969 vaaleissa, joissa se sai 66 prosenttia paikoista. Nyt se voi saavuttaa paikoista korkeintaan 63,5 prosenttia.

Malesian pääministeri Abdullah Ahmad Badawi kehotti kansalaisia pysymään rauhallisina. Pääministeri sanoi, että hän oli hyväksynyt joissakin osissa maata kärsimänsä tappiot.

Malesian etnisten ryhmien väliset suhteet ovat olleet keskeisimpiä kiistakysymyksiä parlamentti- ja osavaltiovaaleissa. Kiinalais- ja intialaistaustaiset muodostavat kolmanneksen Malesian 26-miljoonaisesta väestöstä, mutta he ovat pitkään kokeneet tulleensa malaijienemmistön syrjimäksi. Malesian kiinalaiset ovat enemmistönä Penangin saariosavaltiossa.

Islamilaisen opposition hallitsema Kelantan on puolestaan ollut tähän saakka ainoa osavaltio, joka ei ole ollut hallitusrintaman käsissä.

Vaalit ovat kaiken kaikkiaan sujuneet yhtä välikohtausta lukuun ottamatta varsin rauhallisesti. Poliisi pidätti päivällä parikymmentä ihmistä ja käytti kyynelkaasua taltuttaakseen islamilaisen PAS-puolueen kannattajien protestin maan koillisosassa. Opposition mielenosoittajat syyttivät hallitusrintamaa vaalivilpistä.

Lopulliset vaalitulokset selvinnevät viimeistään sunnuntaina.

Lähteet: AP, AFP, Reuters