Serbian presidentti hyväksyi pääministerin eroratkaisun maan poliittiseen kriisiin

Serbian presidentti Boris Tadic on hyväksynyt pääministeri Vojislav Kostunican vaatimuksen ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä. Tadic sanoi lausunnossaan, että vaalit ovat demokraattinen tapa ratkaista maan poliittinen kriisi.

Ulkomaat

Aiemmin päivällä pääministeri Kostunica ilmoitti hajottavansa hallituksen ja vaati uusia vaaleja. Kansallismielisen pääministerin mukaan hallitus ei pysty enää toimimaan sisäisten erimielisyyksien vuoksi.

Hallitus on ajautunut kriisiin Kosovon maakunnan itsenäistymisen ja Serbian EU-suhteita koskevien ristiriitojen vuoksi. Hallitus nousi valtaan vajaa vuosi sitten.

Kostunica on kutsunut hallituksen koolle ylihuomiseksi keskustelemaan parlamentin hajottamisesta. Kostunica sanoi, että ennenaikaiset parlamenttivaalit saatetaan pitää toukokuun 11. päivänä, jolloin on ollut määrä pitää Serbian paikallisvaalit. Serbian perustuslain mukaan presidentti hajottaa parlamentin hallituksen perustellusta pyynnöstä. Pääministeri ja presidentti erimielisiä EU-kannoissaan Kostunican kansallismielinen Serbian demokraattinen puolue DSS on joutunut napit vastakkain hallituskumppaninsa, länsimielisen presidentin Boris Tadicin Demokraattisen puolueen kanssa. DSS ja sitä tukeva äärikansallinen Serbian radikaalipuolue ovat vannoneet pysäyttävänsä Serbian lähentymisen EU:hun suuttuneena siitä, että useat EU-maat ovat tunnustaneet Kosovon itsenäisyyden. Tadic vastustaa Kosovon kysymyksen kytkemistä Serbian EU-pyrkimyksiin. Kostunica on antanut ymmärtää, että Tadicin liittolaiset ovat luovuttaneet taistelun itsenäistyneeksi julistautuneen Kosovon maakunnan säilyttämisestä osana Serbiaa. Kostunican mielestä hallituskumppaneita kiinnostaa Kosovoa enemmän hyvät suhteet länteen. Kosovo julistautui itsenäiseksi helmikuun 17. päivänä. Reuters, AP, AFP

Lähteet: Kosovon matka itsenäisyyteen