Malesian pääministeri ei aio erota

Malesian pääministeri ei aio erota huonosta vaalimenestyksestä huolimatta. Abdullah Ahmad Badawin eroa on vaatinut etenkin entinen pääministeri Mahathir Mohamad.

Ulkomaat

Hallitusrintama voitti eilisissä vaaleissa enemmistön liittoparlamentin paikoista, mutta ei säilyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä. Kansallisrintama on voittamassa vain noin 139 paikkaa 222-paikkaisesta parlamentista, kun kahden kolmasosan enemmistöön olisi vaadittu 148 paikkaa. Halltusrintama saavutti noin 63 prosenttia paikoista, mikä on kaukana viime vaalien 91 prosentista. Vaalitulos onkin hallitusrintaman huonoin sen vallassaolon aikana. Malesiaa maan itsenäistymisestä asti eli vuodesta 1957 hallinnut koalitio on myös vain kerran aiemmin jäänyt ilman kahden kolmasosan enemmistöä. Huonon vaalimenestyksen on arvioitu johtuneen korkeasta inflaatiosta, kasvaneesta rikollisuudesta sekä kiihtyneistä etnisistä jännitteistä. Oppositio odottaa muutosta etniseen syrjintään

Opposition mukaan kansa on nyt äänestänyt muutoksen puolesta. Oppositio vaatii hallitukselta jatkossa ihmisten samanarvoista kohtelua etniseen taustaan katsomatta.

Kiinalais- ja intialaistaustaiset muodostavat kolmanneksen Malesian 26-miljoonaisesta väestöstä, mutta he ovat pitkään kokeneet tulleensa malaijienemmistön syrjimäksi.

Vaalit sujuivat kaiken kaikkiaan yhtä välikohtausta lukuun ottamatta varsin rauhallisesti. Poliisi pidätti eilen parikymmentä ihmistä ja käytti kyynelkaasua taltuttaakseen islamilaisen PAS-puolueen kannattajien protestin maan koillisosassa. Opposition mielenosoittajat syyttivät hallitusrintamaa vaalivilpistä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP