Nettihuumeiden myyntiin vaikea puuttua

Uudet muotihuumeet kratom ja spice ovat poliisin mukaan levinneet myös Suomeen. Kauppaa käydään lähinnä internetin kautta. Suuri osa nettihuumeista on niin uusia, että viranomaiset eivät ole joko ehtineet tai osanneet luokitella niitä vaarallisiksi. Myyntiin on hankala puuttua.

Kotimaa

Design-huumeiden keksijät ovat askeleen edellä. Uusia sekoituksia myydään netissä milloin mihinkin tarkoitukseen. Suosikkeja ovat spice, kratom ja sininen lootus. Myrkytyskeskuksessa myönnetään että perässä pysyminen käy työstä.

- Meille on tuttuja koko joukko tälläisiä mystisiä kirjanyhdistelmiä joita on tilattu intrenetin kautta ja niistä seuraa aina muutamia myrkytystapuaksia joka vuosi, sanoo Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu.

Myrkytystietokeskuksen puhelinneuvojat joutuvat setvimään melkoisia arvoituksia, kun käyttäjät sotkevat uusia aineita alkoholiin, tai kun vanhoille lääkkeille kehitellään uusia käyttötapoja. Kratomin käyttäjät ovat tuttuja myös Päihdelinkin nettisivuilla.

Poliisin on hankala puuttua nettikauppaan, kun aineita ei ole ehditty luokitella vaarallisiksi. Keskusrikospoliisin mukaan tutkintapyyntöjä on kuitenkin tullut jo muutamia. Toistaiseksi postipaketit voivat siis liikkua laillisesti.

Myrkytyskeskuksen johtaja varoittaa luottamasta netistä saatavaan tietoon.

- Lääketieteellisissä lehdissä on aina ajoittain tutkittu näitä tietoja, joita netissä on annettu ja sieltä löytyy suorastaan hengenvaarallisia tietoja joukosta, Hoppu sanoo.

Lähteet: Päihdelinkki