Ilmatieteenlaitos: Talvea ei tullut lainkaan eteläisimpään Suomeen

Eteläisimmän Suomen talvi on ollut niin lämmin, ettei ilmatieteen mukainen terminen talvi ole alkanut missään vaiheessa.

luonto

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki kertoo YLE Uutisille, ettei Suomen tilastoidun säähistorian aikana hänen tietääkseen ole koskaan ollut tällaista tilannetta. Terminen talvi on jäänyt kokonaan väliin ainakin Helsingin, Hangon ja Ahvenanmaan säähavaintoasemilla. Pitkän ajan keskiarvojen mukaan termisen talven pitäisi alkaa jo marraskuussa.

Terminen talvi alkaa määritelmän mukaan silloin, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi, eli ainakin 5 - 7 päivän ajaksi pakkasen puolelle. Määritelmä on tosin hieman joustava, sillä Etelä-Suomelle on tavallista, että lämpötila välillä nousee plussalle. Tähän saakka termisen talven alku on kuitenkin joka vuosi kyetty määrittämään.

Ilmaston lämpeneminen pakottaa ilmatieteilijät muuttamaan määritelmiään, Niinimäki kertoo. Esimerkiksi termisen talven käsitteestä saatetaan luopua, koska säät vaihtelevat nykyään aikaisempaa enemmän. Tilalle voitaisiin ottaa mm. talvisten päivien lukumäärä tai lumipeitepäivien lukumäärä.

Lähteet: YLE Uutiset