Klassikko ja uuden ajan airut valittiin viime vuoden kauneimmiksi kirjoiksi

Viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi on valittu poikkeuksellisesti kaksi kirjaa. Ensimmäinen on perinteisen kaunis teos Apollon i Daphnes famn -teos, jonka ulkoasun on suunnitellut Anders Carpelan. Toinen palkittu on Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden toteuttama Luonnoskirja, joka on värikäs ja moderni.

Suomen kirjataiteen komitean mielestä valitut kirjat edustavat hyvin sekä kirjataiteen nykypäivää että tulevaisuutta. Voittoisat kirjat olivat loppuun asti tasaväkisesti kilpailemassa kauneimman tittelistä, ja lopulta komitea päätti palkita molemmat.

Komitean mielestä Apollon i Daphnes famn - Om Göran Schildts konstsyn -teos on pieni taideteos, joka edustaa eurooppalaisen kirjataiteen klassista perinnettä komeasti. Kirjan on kirjoittanut Erik Kruskopf. Sakke Yrjölän toimittama Luonnoskirja - The Sketchbook taas on komitean mukaan oman aikansa vahva tulkki ja katsoo samalla tulevaisuuteen. Kirjan ovat toteuttaneet Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijat. Kirjojen suunnittelunn taso on noussut Komitea valitsi viime vuoden kirjavaliot 203 teoksen joukosta. Mukana oli kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, lastenkirjoja ja oppikirjoja. Komitean mielestä kirjojen kokonaissuunnittelu on Suomessa selkeästi parantunut. Suomessa on valittu vuoden kauneimmat kirjat vuodesta 1946 lähtien. Myös useissa muissa Euroopan maissa sekä muun muassa Kanadassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Egyptissä, Japanissa ja Kolumbiassa valitaan kauneimmat kirjat vuosittain. Kahden kauneimman kirjan lisäksi komitea valitsi kokoelman viime vuoden kauneimmista kirjoista. Kokoelmaan pääsi 24 teosta ja teossarjaa. Suomen ja Viron kauneimmiksi valittuja kirjoja voi käydä ihailemassa Kansalliskirjastossa Helsingissä. Näyttely on avoinna 19. huhtikuuta saakka. Myöhemmin Suomen kauneimmiksi valittuja viimevuotisia kirjoja pääsee katsomaan muissakin kirjastoissa sekä kirjamessuilla. YLE Uutiset Lue palkituista kirjoista lisää Suomen kirjataiteen komitean verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun)