1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lääkärit määräävät antibiootteja usein turhaan

Lääkärit määräävät usein antibiootteja turhaan. Tutkijoiden mukaan lääkärit määrävät helposti antibiootteja tavallisiin hengitystietulehduksiin, varsinkin jos oireet pitkittyvät. Antibiootit eivät juurikaan auta esimerkiksi lievään poskiontelontulehdukseen.

Tutkijat sanovat lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa, että flunssan kaltaiset hengitystietulehdukset ovat usein viruksen eikä bakteerin aiheuttamia, joten antibiootit eivät tehoa.

Yhdysvalloissa 80 prosenttia hengitystieoireita valittaneista potilaista saa antibioottikuurin. Euroopassa luku on arviolta 70 - 90 prosenttia. Tutkijat painottavat antibioottien maltillista käyttöä. Antibioottien liiallinen käyttö edistää lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä. Ei juuri apua lievään poskiontelontulehdukseen Antibiootit eivät juurikaan auta lievään poskiontelotulehdukseen. Kuuri on kuitenkin tarpeen, jos potilaalla on korkea kuume, kovat kivut tai turvotusta kasvoissa. The Lancet -lehden julkaisemassa tutkimuksessa oli mukana yli 2 500 avohoidon potilasta yhdeksästä eri maasta. Tutkimus osoitti, että vain joka viidestoista lievää poskiontelontulehdusta poteva hyötyisi antibiooteista. Niitä määrätään herkästi, jos oireet ovat kestäneet yli viikon.

Poskiontelontulehdus on tuiki tavallinen flunssaan liittyvä vaiva.