Suomalainen kieltenopetus käy kaupaksi Etelä-Koreaan

Etelä-Koreassa halutaan opettaa englantia suomalaiskoulujen tapaan. Etelä-Korean kieltenopetus perustuu pitkälti ulkoa opetteluun. Koulutusviennistä povataan Suomelle kasvavaa liiketoimintaa.

Kotimaa

Korealaiset englanninopettajat haluaisivat opettaa samalla tavalla kuin heidän suomalaiset kollegansa.

Etelä-Koreassa pidetään Pisa-osaamisvertailun tuloksia merkkinä suomalaisen koululaitoksen toimivuudesta. Ryhmä korealaisia englanninopettajia on jo vieraillut Helsingin yliopistolla. Myös jatkosta on käyty neuvotteluita.

- Niin hämmästyttävää kuin se onkin, Etelä-Korea on meitä Suomea tässä asiassa jäljessä. Heidän kieltenopetuksensa perustuu vielä aika paljon ulkoa opettelemiseen. He opettelevat ulkoa fraaseja, kuten täällä tehtiin vielä joskus 1970-luvulla, mutta ei enää tänään, kertoo Helsingin yliopiston koulutusviennin projektipäällikkö Mika Hietanen.

Korealaisten kiinnostus kieltenopetukseen on yksi esimerkki koulutusviennistä. Sen tarkoituksena on tehdä suomalaisesta koulutusosaamisesta liiketoimintaa.

Hietasen mukaan koulutusvienti ei ainakaan vielä ole Helsingin yliopistolle mikään rahasampo.

- Jos katsoo joitakin vuosia eteenpäin, se saattaa olla jo huomattava osa näistä extratuloista, mitä yliopisto voi hankkia itselleen, hän sanoo.

Valtakunnallisesti koulutusvientiä on perustettu tehostamaan Future Learning Finland -yhteenliittymä. Projektipäällikkö Niko Lindholmin mukaan suomalaiset etsivät koulutusviennin markkina-alueita esimerkiksi Lähi-idästä ja Kiinasta.