1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Mikko Nissinen aloitti Bostonin baletin johdossa rajuin leikkauksin

Bostonin baletin pääjohtajaksi nimitetty Mikko Nissinen on aloittanut työnsä rajuilla leikkauksilla. Baletin vakituisten tanssijoiden määrää vähennetään viidenneksellä. Nissisen virka on määräaikainen. Hänen toivotaan tervehdyttävän ahdinkoon joutuneen baletin talous.

kulttuuri

Nissinen jatkaa edelleen myös Bostonin baletin taiteellisena johtajana, joten työ ei pääse mieheltä loppumaan.

- Vuorokaudessa on vain 24 tuntia, ja kumpikin työ vaatisi tuon ajan. Toisaalta kahden viran hoito selkeyttää asioita, koska jokainen taloudellinen päätös on myös taiteellinen päätös ja päinvastoin. Hankalinta on löytää aikaa päästä harjoituksiin, muokata teoksia ja hioa niitä esityskuntoon, Nissinen kertoo.

Bostonin baletin toiminta rahoitetaan esityksillä ja maailman suurimman balettikoulun tekemällä tuotolla. Julkinen tuki on marginaalista.

Talouskurimus johtuu tilaongelmista Taloudellisesti ahtaalle joutunut baletti vähentää vakituisten tanssijoiden määrää viidenneksellä. 11 tanssijan sopimus jätetään ensi kaudella uusimatta. Taustalla piilee muun muassa esitystilapulmia. Bostonin baletin taloudellinen tukiranka on ollut Tshaikovskin Pähkinänsärkijä. Sen lähes 50 vuosittaista esitystä ovat tuottaneet yli neljä miljoonaa euroa. Talous horjahti kuitenkin pahasti, kun Pähkinänsärkijä menetti 3 600 katsojan esitystilansa. Taloudellinen menetys oli 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt Pähkinänsärkijälle on löytynyt uusi esitystila Bostonin oopperatalosta. Baletin oma talo sijaitsee vuokratontilla, mikä ei ole taloudellisesti järkevää. Uusi pääjohtaja käykin neuvottelemaan tontin ostamisesta. Nissinen työskentelisi mieluusti myös Suomessa

Mikko Nissinen ei istu ensimmäistä kertaa kahdella tuolilla. Hän hoiti Albertan baletin pääjohtajan ja taiteellisen johtajan virkaa ennen siirtymistään Bostoniin kuusi vuotta sitten.

Vuonna 1962 syntynyt Nissinen viihtyy Yhdysvalloissa, mutta voisi hyvin kuvitella palaavansa tulevaisuudessa Suomeen Kansallisbaletin palvelukseen.

- Tulisin oikein mielelläni Suomeen. Se olisi ihanteellinen pesti ennen kuin jään eläkkeelle. Voisin tarjota kaiken ulkomailla hankitun kokemuksen ja suhteet, jos Suomessa katsotaan, että niistä olisi jotain apua, sanoo Nissinen.

Yhdysvaltain kolmen tasokkaimman balettitalon joukkoon kuuluva Bostonin baletti saatetaan lähivuosina nähdä myös Suomessa.

- Suomen-vierailusta on ollut puhetta kolmen vuoden aikana. Puhuin Kansallisoopperan entisen pääjohtajan Erkki Korhosen kanssa, että voisimme yhdistää käynnin Edinburghin festivaalilla Suomen-vierailuun. Nyt aloittaisin mielelläni neuvottelut uudestaan, Nissinen kaavailee.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi