Greenpeace: Aasialaisyhtiöt vihreimpiä, Nokia kolmas

Aasialaiset teollisuusjätit Samsung ja Toshiba ovat tällä hetkellä maailman ympäristöystävällisimmät elektroniikkayhtiöt, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeacen vertailu. Nokia nousi sijoituksessa kolmanneksi oltuaan vielä viime vuonna vertailun yhdeksäs.

luonto

Greenpeacen mukaan Nokia on edelleen edelläkävijä vaarallisista kemikaaleista luopumisessa yhdessä SonyEricssonin kanssa. Nokian sijoitusta heikensivät kuitenkin edelleen puutteet vanhojen tuotteiden kierrätyksessä Intiassa ja Venäjällä. Vaikka kehitystä on tapahtunutkin, yhtiö ei ole näissä maissa kouluttanut henkilöstöään riittävästi ymmärtämään kierrätyksen merkitystä, Greenpeace moittii. Filippiineillä ja Thaimaassa tilanne on parantunut.

Samsung nousi vertailun ykköseksi, koska se on poistanut näytöistä pvc-aineet kokonaan. Yhtiön uusissa puhelinmalleissa ei ole enää bromattuja palonestoaineita.

Toshiba on myös ilmoittanut luopuvansa pvc:n ja bromattujen palonestoaineiden käytöstä vuoden 2009 loppuun mennessä. Sen lisäksi Toshiba pyrkii noudattamaan periaatetta, jonka mukaan tuottaja on vastuussa tuotteistaan.

Vertailun hännillä olivat Sharp, Philips ja Panasonic. Greenpeacen mukaan nämä yhtiöt eivät piittaa lainkaan tuottajavastuun periaatteesta ja niiden kierrätyskäytäntö on heikko. Kaikkein huonoimmaksi elektroniikkayhtiöksi Greenpeace nimesi pelikonsoleita valmistavan Nintendon. SE sai vaivaiset 0,3 pistettä yrityksistään vähentää tuotteidensa kemikaalipitoisuuksia. Muilla mittareilla Nintendo ei saanut pisteitä lainkaan.

Greenpeacen vertailu tehtiin ensi kerran vuonna 2006. Järjestön mukaan useimmat elektroniikkayhtiöt pyrkivät nyt poistamaan ympäristömyrkyt tuotteistaan. Matkaa tavoitteeseen kuitenkin vielä on. Järjestön mukaan todella vihreät elektroniikkatuotteet ovat myrkyttömiä, energiatehokkaita ja valmistajat vastaavat koko niiden elinkaaresta aina käytöstä poistoon saakka.

YLE Uutiset

Lähteet: Greenpeacen vertailuun