1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Minna Canth näkee nykynaisten elämään

Suomen ensimmäisen naiskirjailijan Minna Canthin teoksista löytyy yhä uusia puolia. Canthin elämästä näytelmän kirjoittanut Laura Ruohonen pitää Canthin käsittelemiä nuorten naisten ongelmia yhä ajankohtaisina.

kulttuuri

YLE Kultakuumeen haastattelema Ruohonen sanoo, että totunnaisesta Canth-luennasta olisikin päästävä yli. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi kirjailijattaren näytelmissä ja muissa teksteissä käsitellään avoimesti muun muassa nuorten tyttöjen seksuaalisuutta.

- Esimerkiksi pienoisromaanissa Hanna on tyttöjä, jotka pursuavat elämäniloa. Tunne siitä, että ollaan elossa on todella pursuva. Samaan aikaan sen rinnalla on kuitenkin Hannan isän suhde palvelijoihin, aviottomat lapset ja isän kavereiden lähentelyt. Ruohosen mukaan Canth käsittelee tyttöjä, jotka ovat päteviä ja innokkaita ja yrittävät parantaa itseään ja taitojaan. Tyttöjen halu muokata itsensä sellaisiksi kuin ympäristö toivoo on selvässä yhteydessä nykypäivän ilmiöihin, kuten esimerkiksi anoreksiaan, Ruohonen sanoo. Näytelmäkirjailija kysyy, miksi nuorten, innostuneiden tyttöjen röyhkeys ja into kohdata maailma koetaan edelleen niin vaaralliseksi. - Miksi sitä pitää suitsia ja mitätöidä niin, että se asettuu helpommin hallittaviin uomiin ja sopii paremmin vanhaan käsitykseen siitä, mitä tytöt ja naiset ja heidän seksuaalisuutensa on? Ei pelkkä yhteiskunnallinen kirjailija Teatteriohjaaja Mikko Roihan mukaan käsitys Canthista vain yhteiskunnallisena kirjailijana on miesten antama määritelmä. Ohjaaja näkee Canthissa monta eri tasoa - yhteiskunnallisten epäkohtien arvostelun lisäksi hänen teoksissaan käsitellään ihmistä tarkalla psykologisella silmällä. - Psykologinen sielu Canthin henkilöissä on totta myös tänä päivänä, Roiha sanoo. Näytelmäkirjailija Laura Ruohonen yhtyy Roihan mielipiteeseen. Hänen mukaansa 1960-luvulla syntynyt sukupolvi on kasvatettu uskomaan, että Canth on taistelunsa taistellut. - On sellainen käsitys, että olemme jo yhteiskunnallisesti saavuttaneet kaiken sen mihin hän pyrki. Hän on jähmettynyt eräänlaiseksi ikoniksi, jonka me kuvittelemme osaavamme ulkoa. Kaikki se huumori, valtava tunteen palo ja ironia ovat vielä käymättä läpi. Yksi oma haaveeni on, että hänen teoksensa pyrittäisiin avaamaan uudestaan häikäilemättömästi ja kirkkaasti, jotta nähtäisiin, mihin hänen teoksissaan pyritään. Canth kaatoi Suomen markkinapöydät Roihaa hämmästyttää myös Canthin ennakkoluulottomuus. Monta hänen teoksistaan näyttämölle toteuttanut ohjaaja sanoo, että kirjailijattaren teksteissä on aivan oma sointinsa. - Ne soivat kaipaavasti, vahvalla tahdolla ja rohkeudella. Rohkeus on se ominaisuus, jota Minna Canthissa eniten ihailen. On iso asia, että meillä ei ole tällä hetkellä sellaisia rautarouvia kuin Minna Canth. Minna Canth oli yksinhuoltajaäiti, joka samaan aikaan kasvatti seitsemän lasta, pyöritti kauppaa ja jätti jälkeensä merkittävän kirjallisen tuotannon. - Mietin usein, mistä hän sai voimansa. Ehkä se on ollut nimenomaan sitä, että hän uskalsi sanoa. Canth oli myös kristitty. Koen sen tällaiseksi alkukristillisyydeksi, jonka mukaan totuuden saa sanoa vaikka kirkossa. Totuus pitää sanoa piittaamatta seurauksista. Roiha sanoo löytävänsä Minna Canthia vastaavan henkilön Raamatusta ja Jeesuksen henkilöstä. - Minna Canth on ollut Suomessa se, joka on kaatanut markkinapöydät, ohjaaja viimeistelee. YLE Uutiset

Kuuntele Kultakuumeen juttu

Lähteet: YLE Areenasta

Lue seuraavaksi