Koe uusi yle.fi

Perintösuunnittelu kiinnostaa - testamentit silti harvinaisia

Perintöverouudistus vuodenvaihteessa lisäsi kiinnostusta perintösuunnittelua kohtaan. Suunnittelun tarve on kasvanut, kun perherakenteet monimutkaistuvat. Testamentteja tehdään silti edelleen varsin laiskasti kansalaisten vaurastumiseen nähden.

Kotimaa

Pirkanmaalla perintöveroneuvontaan osallistuneella Tuulikki Järvenpäällä testamentti on jo tehtynä.

- Olen seurannut, kun vanhemmat ja sukulaiset ovat kuolleet. Siinä on paljon joukkoa mukana ja vaikeksi menee. Joten paljon helpompi on tehdä testamentti, Järvenpää perustelee.

Sampo Pankin sijoitusjohtaja Marja Lehtiranta-Räty pitää suomalaisten tekemien testamenttien määrää kuitenkin pienenä.

- Suomalaisilta on jäänyt huomaamatta, että olemme siirtyneet pienet perinnöt, paljon perillisiä -ajasta, suuret perinnöt vähän perillisiä -aikaan, Lehtiranta-Räty arvioi. Perintöihin liittyy kimurantti lainsäädäntö Vuodenvaihteessa voimaan tullut perintöverouudistus on lisännyt suomalaisten kiinnostusta perintöasioita kohtaan, mikä näkyy muun muassa veroneuvonnan kasvaneena kysyntänä. . Kansalaisia kiinnostaa tietää, kuinka omaisuutta voi siirtää verovapaasti jälkipolville tai muille henkilöille. Suurten omaisuuksia kohdalla myös verojen minimoiminen kiinnostaa. Esimerkiksi tavallinen perheasunto Helsingissä merkitsee jo melkoista varallisuuserää. - Perintöoikeus sinänsä ja avioliitto-oikeus sinänsä ovat jo aika monimutkaista lainsäädäntöä. Kun siihen tulee vielä perintöverotus ja vielä perityn omaisuuden myyntiin liittyvät verot, niin kyllä siinä on selvitettävää, Veronmaksajain keskusliiton lakiasianjohtaja Vesa Korpela myöntää. Avoliittolaiset ja uusperheet hyötyvät testamentista Sijoitusjohtaja Marja Lehtiranta-Räty patistaa nyt testamentin tekoon - ensimmäisenä avoliitoissa olevia. Hänen mukaansa perintöverouudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon siitä, että avopuolison perintöverotus keveni. Huomaamatta on kuitenkin jäänyt eräs pieni seikka. - Ihmiset eivät huomaa, että ei avopuoliso peri ilman testamenttia. Jokaiselle avoliittolaiselle äärimmäisen hyvä kysymys on se, missä asua, jos asuntoa omistava kumppani kuolee. Myös uusperheissä kuviot ovat monesti sen verran mutkaisia, että jos huonosti käy, niin kuolleen leski ja ex-puoliso saattavat päätyä hallinnoimaan samaa kesämökin laituria. Lehtiranta-Rädyn mielestä testamentti kannattaa tehdä heti. - Ei testamentti ole nuoren eikä vanhan ihmisen asia. Pitää olla elossa ja järjissään. Katso asiantuntijoiden vinkit (kesto 11:52) (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset