1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. luonto

Mozzarellan myynti kärsii dioksiiniepäilyistä

Italiassa laadultaan parhaan mozzarella-juuston myynti on kokenut pahan iskun saastumisepäilyjen takia. Vesipuhvelin maidosta valmistetun mozzarella-juuston myynti on pudonnut miltei puoleen viime viikkoina, maatalousyrittäjät kertovat.

Kaikkiaan 80 vesipuhvelilaumaa on eristetty Napolin pohjoispuolella sijaitsevalla Campanian alueella sen jälkeen, kun poliisi löysi joistain maitoeristä vaarallisen määrän syöpää aiheuttavaa dioksiinia. Italian hallituksen laboratoriot tutkivat parhaillaan noin kahdesta tuhannesta puhvelilaumasta otettuja maitonäytteitä.

Tutkijoiden mukaan saastuminen on vaikuttanut vain pieneen osaan Italian vesipuhvelinmaidon tuotannosta. Kuluttajien kannalta vaara ei ole suuri, sillä saastunutta mozzarellaa pitää syödä valtavia määriä usean kuukauden ajan ennen kuin se vaikuttaa terveyteen.

Puhvelihärät ovat laiduntaneet mailla, joiden uskotaan saastuneen laittomasta teollisuusjätteen sijoittamisesta. Jätehuollosta osan liiketoimintaansa tehnyt Napolin mafia Camorra on hankkiutunut eroon jätteistä polttamalla niitä Campanian maaseudulla, minkä seurauksena alueen vesistö, maaperä ja ilma ovat saastuneet. Camorran toimet ovat olleet julkisuudessa Napolin viime kesänä kärjistyneen jätekriisin myötä.