1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kirsikkapuut kukkivat kevään merkiksi

Kaukoidässä on koittanut virallisesti kevät, kun kirsikkapuut ovat puhjenneet kukkaan Japanissa. Kirsikankukkien tarkkailu on Japanissa tärkeä kevättoimi. Virallisesti niitä pitää silmällä Japanin ilmatieteen laitos, joka julistaa kevään tulleeksi, kun riittävän monessa tarkkailupuussa on ainakin viisi kukkaa.

Tokiossa ja Shizuokassa kirsikkapuut alkoivat tänä vuonna verhoutua vaaleanpunaiseen kukintoonsa kuusi päivää keskimääräistä aiemmin. Etelässä Kumamotossa kukinta oli kaksi päivää etuajassa.

Kevään kunniaksi japanilaiset viettävän puistoissa kirsikankukkajuhlia, joissa oluen ja saken siemailu yltyy viranomaisten harmiksi usein sangen riehakkaaksi.

Myös Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa kirsikankukat ovat kevään airut. Kukinnan ennustetaan alkavan ensi torstaina, kertoo The Washington Post -lehti. Viikonlopusta alkaen kaupungissa vietetään kirsikankukkafestivaalia muun muassa paraatein, konsertein ja lennättämällä leijoja. Washington sai tuhannet kirsikkapuunsa lahjaksi Japanilta vuonna 1912.