1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nokia Missio perustaa uuden kirkon

Nokian entinen kirkkoherra, kohupastori Markku Koivisto eroaa pappisvirasta ja luterilaisen kirkon jäsenyydestä. Herätysliike Nokia Mission rinnalle perustetaan uusi kirkkokunta.

Koivisto kertoi päätöksestä pääsiäismessussa Tampereella.

Koiviston mukaan hän on kamppaillut asian kanssa vuosia, joiden aikana hän on huomannut ihmisillä olevan uskoon yhä vähemmän innokkuutta ja palavuutta.

- Uusi kirkkokunta tulee olemaan dynaaminen ja tavoittava. Se keskittyy nuoriin ja lapsiin ja siihen, että jokainen seurakunnan jäseneksi tuleva voi kokea sen kodikseen, kuvailee Koivisto.

Koivisto toimii tulevassa kirkkokunnassa hengellisenä isänä ja jatkaa myös Nokia Mission toiminnanjohtajana. Uuden kirkkokunnan varsinaisesta johtajasta ei ole vielä päätöksiä.

- Aloitamme yhdellä seurakunnalla täällä Tampereella, ja katsomme kuinka se lähtee siitä sitten kasvamaan, kertoo Koivisto.

Koiviston lisäksi pappisvirasta ja luterilaisen kirkon jäsenyydestä eroaa myös Nokia Mission koulutusvastaava, pastori Timo Aro-Heinilä.

Korhosen mukaan ratkaisuun oli monta syytä Nokia Mission toimistopäällikkö Markus Korhosen mukaan syitä eroratkaisuun on useita. - Tuhannet ihmiset ovat tulleet uskoon liikkeen piirissä, mutta heille ei ole löytynyt hengellistä kotia, seurakuntaa. Me emme ole aiemmin voineet palvella heitä kaikilla alueilla kuten ehtoollisella eli on jäänyt tärkeitä asioita puuttumaan, Korhonen perustelee päätöstä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä ruotsalainen kristillinen sanomalehti Dagen. Nokian herätys on muuntunut parinkymmenen vuoden aikana Nokian Mission parinkymmenen vuoden taipale on ollut vaiheikas. Missio on karismaattinen liike eli se korostaa Pyhää Henkeä ja armolahjojen käyttöä jumalanpalveluksissa. Tunnetuimpia armolahjoja ovat kielilläpuhuminen, profetoiminen ja rukouksella parantaminen. Nokian herätys alkoi Nokian evankelisluterilaisessa seurakunnassa, jossa järjestettiin liikehdinnän alussa rukousiltoja. Illat saivat enemmän osanottajia 1990-luvulla, jolloin myös Markku Koivistosta tuli herätysliikkeen johtohahmo. Koivisto oli vielä tällöin Nokian kirkkoherra mutta koki vuonna 1990 karismaattisen uudistuksen, kun hän parani imusolmukesyövästä. Kirkkoherra joutui kuitenkin eroamaan 2000-luvulla virastaan, kun herätysliikkeen ja Nokian seurakunnan välillä oli liikaa ristiriitoja. Ristiriidat johtivat siihen, että vuodesta 2003 lähtien kokouksia on järjestetty Tampereen Kalevassa sijaitsevassa monitoimihallissa, Tampereen Areenalla. Näihin aikoihin Nokian herätys myös vaihtoi nimensä Nokia Missioksi, jonka pääpaikka on Tampereella. Nokia Missiolla on seitsemän päätoimista työntekijää, joiden lisäksi liikkeessä toimii seitsemällä paikkakunnalla 300 vapaaehtoista. Toimintaan osallistuu ihmisiä useista eri seurakunnista, mutta pääasiassa luterilaisista tai helluntailaisista seurakunnista. YLE Uutiset