Kuningasmieliset voittoon Bhutanin ensimmäisissä vaaleissa

Kuningasmielinen Rauhan ja vakauden puolue on voittanut Himalajalla sijaitsevassa Bhutanin kuningaskunnassa maanantaina järjestetyt parlamenttivaalit. Vaaliviranomaisten mukaan puolue saa jopa 44 edustajaa kaikkiaan 47-paikkaiseen uuteen parlamenttiin.

Ulkomaat

Kyseessä olivat maan ensimmäiset parlamenttivaalit. Äänestysvilkkaus kohosi yli 79 prosenttiin. Ehdolla oli vain kaksi puoluetta, joista molemmat kannattavat kuningasvaltaa.

Bhutanin erittäin suosittu kuningas Jigme Singye Wangchuck päätti vastoin kansalaisten enemmistön tahtoa, että maassa siirrytään demokratiaan. Buddhalainen Bhutan on ollut monarkia sadan vuoden ajan.

Bhutan sijaitsee Intian ja Kiinan välissä, Nepalin ja Bangladeshin naapurissa. Asukkaita on 670 000. Vielä vuonna 1960 Bhutan oli feodaalinen maa, jossa tiet olivat polkuja ja josta koulut ja sairaalat puuttuivat lähes kokonaan. Nykyisin sekä terveydenhoito että koulutus ovat ilmaisia ja melkein kaikkien saatavilla, ja useimmissa kylissä on kunnon vesi- ja viemärijärjestelmä sekä sähköt. Eliniän odote on noussut alle 40 vuodesta 66 vuoteen. Vuonna 2006 tehdyssä kansainvälisessä selvityksessä Bhutan arvioitiin maailman 8. onnellisimmaksi maaksi. Onnela on kuitenkin sulkeutunut. Vaikka maahan nykyisin päästetään ulkomaisia turisteja, heille sallitaan vain tarkkaan valvotut kiertokäynnit. Televisio ja internet sallittiin vasta vuonna 1999. Valtio määrää myös kaikki pitämään julkisilla paikoilla perinneasua, eikä esimerkiksi tupakka ole sallittu lainkaan. Ehdokkaita kahdesta puolueesta Jotta siirtymä kuningasvallasta tasavaltaan helpottuisi, se tehdään asteittain. Ensimmäisissä vaaleissa ehdolla saa olla vain kaksi puoluetta. Molempia ensimmäisissä vaaleissa ehdolla olleita puolueita johtaa kuninkaan asettamien hallitusten entinen pääministeri, ja toisen puoluejohtajan neljä sisarta ovat kuninkaan vaimoja. Kummankin puolueen ohjelma pohjautuu kuninkaalta periytyvään poliittiseen näkemykseen talouden, perinteiden ja ympäristökysymysten tasapainottamisesta. Ainoan riitasoinnun vaaleihin tuo hinduvähemmistön kohtelu. Etelä-Bhutanista häädettiin 1990-luvun alussa yli 100 000 hindua Nepaliin, jossa he edelleen elävät pakolaisleireissä. Niissä syntyneet kapinallisryhmät ovat tehneet vaalien alla Bhutanissa useita pieniä pommi-iskuja, joissa yksi ihminen on kuollut. Bhutanissa asuu edelleen kymmeniätuhansia hinduja, ja kansanedustajaehdokkainakin heitä on 19. Pakolaiskysymystä ei kuitenkaan ole voitu kampanjoinnin aikana käsitellä, koska puolueita on kielletty puhumasta turvallisuus- tai kansalaisuuskysymyksistä. Reuters, AFP, AP