Ulkomailta adoptoitavien lasten määrä romahti

Ulkomailta Suomeen adoptoitavien lasten määrä on puolittunut kahdessa vuodessa. Viime vuonna ulkomailta adoptoitiin 150 lasta.

Kotimaa

Syynä adoptointien vähenemiseen ovat hakemusruuhkat ja parantuneet elinolot adoptiolapsia luovuttavissa maissa. Suomalaiset adoptiolasten välittäjäorganisaatiot hakevat uusia kontaktimaita adoptioita varten.

Adoptiojonojen pidentyminen johtuu siitä, että luovuttavissa maissa on vähemmän lapsia, jotka tarvitsevat kotia kansainvälisen adoption kautta, kertoo Hanna Markkula-Kivisilta Pelastakaa Lapset ry:stä.

- Yksi syy on myös se, että Kiinaan tuli vuosina 2005 - 2006 hirmuinen määrä hakemuksia maailmanlaajuisesti. Nyt heillä vain yksinkertaisesti kestää.

Suomalaiset adoptiolasten välittäjät hakevat nyt adoptioyhteyksiä uusiin maihin. Pelastakaa lapset ry harkitsee adoptiokontaktien luomista kahteen maahan Afrikasta ja Aasiasta.

Toinen suuri adoptiolasten välittäjä Interpedia on toimittanut sosiaali- ja terveysministeriölle hakemuksen adoptiokontaktien solmimisesta Kenian kanssa. Päätöstä edeltää tarkka harkinta.

- Täytyy olla hirveän varovainen, mihin maihin mennään sanomaan, että me halutaan teidän lapsia. Silloinhan me sanotaan, että te ette pysty pitämään omistanne huolta, Markkula-Kivisilta pohtii.

Lisäksi järjestöjen on varmistuttava siitä, että lapset eivät ole tulleet lastenkotiin esimerkiksi ryöstämisen tai lapsikaupan kautta.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus