1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiviniemi: Läänit lakkautetaan 2010

Hallinto- ja kuntaministerin Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan läänit lakkautetaan tämän vaalikauden aikana. Todennäköisesti nykyinen valtion aluehallinto, jota hoitaa useat viranomaiset, kootaan vain kahden eri viranomaisen alaisuuteen.

Kotimaan uutiset

Vuonna 2010 Suomi siirtyy hallintomalliin ilman läänejä. Vuoden 1998 uudistuksessä maahan muodostettiin Länsi-Suomen, Itä-Suomen ja Etelä-Suomen läänit. Samalla vanhoista lääneistä saivat jatkaa Oulun lääni ja Lapin lääni. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin uudistus etenee siten, että läänit lakkautetaan kokonaan, hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi sanoi YLEn ruotsinkielisille uutisille. Maaherrojen tehtävät päättyvät tänä vuonna

Uudistus tarkoittaa käytännössä, että tulevaisuudessa uusivuosi vastaanotetaan ilman maaherrojen uudenvuodenvastaanottoja, ja valtion aluehallinto saa uudet nimet. Maaherrojen määräaikaiset tehtävät päättyvät tämän vuoden lopussa.

Etelä-Suomen läänin maaherra Anneli Taina jää kaipaamaan perinteikästä lääninhallitus-nimeä. Hän kuitenkin uskoo, että muutos selkeyttää valtion aluehallintoa ja parantaa asioiden hoitoa myös veronmaksajien kannalta.

Hallituksen aikeet aluehallinnossa selviävät ehkä lähiviikkoina. Tulevaisuudessa aluehallinnon asioita hoitaa todennäköisesti kaksi alueviranomaista.

- Toinen viranomainen käsittelee alueiden kehittämistä ja elinkeinoasioita pääasiassa. Toinen muistuttaa aika paljon nykyistä lääninhallitusta. Siihen tulee ehkä jopa lisää tehtäviä ja osa siirtyy pois, Taina kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi