Espanjassa rikottiin tuulivoiman tuotantoennätyksiä

Espanjassa on rikottu viimeisen kuukauden aikana tuulivoimasähkön tuotantoennätyksiä.

luonto

Tuulisen maaliskuun 4. päivänä tuulivoimalat jauhoivat sähköä yli 10 000 megawattia, jolloin tuulivoiman osuudeksi tuli 28 prosenttia koko Espanjan sähkönkulutuksesta. Tammikuussa saavutettu edellinen hetkittäinen tuulivoimaennätys oli 25 prosenttia sähkönkulutuksesta. Pääsiäisenä tuulivoiman osuus nousi Espanjassa peräti 40,8 prosenttiin kokonaiskulutuksesta. Pääsiäisenä olosuhteet olivat kuitenkin poikkeukselliset, sillä tuulet puhalsivat harvinaisen voimakkaasti ja samaan aikaan sähkönkulutus oli epätavallisen pientä pyhäpäivien takia. Tuulivoimaa rakennetaan myös merelle Espanja on rakentanut tarmokkaasti uusia tuulivoimaloita viime vuosina; maa on alan kärkipäässä Euroopassa. Tuulienergia on kiinnostanut Espanjaa myös siksi, että vesivoiman määrä on laskenut kuivuuden takia. Viime kesänä parlamentissa hyväksyttiin laki, joka sallii tuulipuistojen rakentamisen merelle, missä tuuliolosuhteet ovat tasaisemmat kuin maalla. Vastustajien mukaan tuulipuistot kuitenkin tuhoavat perinteistä arvokasta rantamaisemaa. Säätövoimaa tarvitaan

Espanjassa energiayhtiöt ovat joutuneet ratkomaan tuulisähkön tuotantomäärien vaihtelusta johtuvia perusongelmia; tuuliolosuhteet vaihtelevat paljon ja sähköntuotanto voi nousta ja laskea merkittävästi lyhyessä ajassa. Tämä vaikuttaa koko sähköverkon toimivuuteen.

Tuotantomäärien muutoksia tasoitetaan muilla energialähteillä, kaasulla, hiilellä, ydinenergialla, vesivoimalla ja biopolttoaineilla.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset