1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kalat haastavat Pavlovin koirat

Pavlovin kuuluisat koirat ovat saamassa haastajan - kaloista. Yhdysvaltalaiset tutkijat nimittäin yrittävät kouluttaa kaloja uimaan suoraan verkkoihin soittamalla ruoka-aikaan tiettyä äänisignaalia.

Tutkijat toivovat kalojen oppivan Pavlovin koirien tavoin tunnistamaan ruokaan liittyvän äänisignaalin. Sen jälkeen kalat olisi helppo houkutella uimaan haluttuun paikkaan - ja suoraan verkkoihin.

Jo nyt tutkijat ovat saaneet pienessä altaassa tuloksia siitä, että kalat palaavat tutun äänisignaalin jälkeen tietylle ruokinta-alueelle. Osa kaloista tosin unohti yhdistää äänisignaalin ruokaan viiden päivän jälkeen, osalla ehdollistuminen kesti kymmenenkin päivää.

Seuraavaksi 5 000 kalaa koulutetaan suuremmassa merivesialtaassa. Koulutuksen jälkeen kalat vapautetaan mereen ja äänimerkkiä soitetaan muutaman päivän jälkeen. Tutkijat seuraavat sitten jännityksellä, kuinka monta kalaa palaa ruokittavaksi.

Tutkijoiden toiveissa on, että koulutuksen jälkeen kaloja voitaisiin laskea avomerelle kasvamaan täyteen kokoonsa, ja houkutella sen jälkeen ruokaan yhdistyvällä äänisignaalilla vedenalaiseen häkkiin ja sieltä ihmisten lautasille.

Tutkimuksen avulla yritetään elvyttää Yhdysvaltain kärsineitä meribassikantoja. Samalla kalankasvatuksen kuluja yritetään vähentää.

Jo aiemmin japanilaiset tutkijat ovat yrittäneet saada kaloja pysymään tietyllä alueella äänten avulla. Kaloja ei ole kuitenkaan aiemmin yritetty saada lähtemään ja palaamaan myöhemmin samaan paikkaan.

Venäläinen fysiologi Ivan Pavlov kehitti teorian, jonka mukaan ehdollistamisen keinoin voidaan valitulla ärsykkeellä saada yksilössä aikaan reaktio, joka ei kuulu yksilön tavanmukaiseen toimintatapaan.

Pavlov teki kokeitaan koirilla. Kokeissa koirille soitettiin kelloa juuri ennen kuin niille syötettiin lihaa.

Aluksi koira ei erittänyt sylkeä ennen kuin se oli saanut lihaa. Kokeen edetessä koira oppi yhdistämään lihan kellon ääneen, jolloin sylkeä alkoi erittyä heti kellon soitua. Pavlov totesi kokeessaan, että koira reagoi kelloon, vaikkei ruokaa saanutkaan.