1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumirakennelmien turvallisuus huolettaa viranomaisia

Kuluttajavirasto ja kuntien terveystarkastajat ovat huolissaan lumi- ja jäärakentamisen turvallisuudesta. Viranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota lumi- ja jäärakentamisen lisääntymiseen viime vuosien aikana.

Kotimaan uutiset

Talviaikaan etenkin Pohjois-Suomessa tehdään erilaisia lumi- ja jäärakennelmia, kuten lumihotelleja, igluja, ravintoloita ja lasten leikkeihin tarkoitettuja lumilinnoja. Yleisö pääsee niihin joko maksua vastaan tai ilmaiseksi.

Lumi- ja jäärakennelmat ovat tuoteturvallisuuslainsäädännössä tarkoitettuja kuluttajapalveluja, joiden turvallisuudesta vastaa niiden tarjoaja. Osa alalla toimivista yrittäjistä on erikoistunut lumi- ja jäärakentamiseen, mutta osa rakennelmista tehdään täysin amatöörivoimin.

Lumi ja jää ovat rakennusmateriaaleina erityisen haastavia. Niistä tehtyihin rakenteisiin vaikuttavat paitsi käytetyn lumen ja jään ominaisuudet, myös rakentamisajankohdan olosuhteet, sään vaihtelut ja muut ympäristötekijät. Turvallisuusriskejä lisää myös tiedon puute. Lumi- ja jäärakentamista koskevaa tutkimustietoa on olemassa vain vähän, muistuttavat viranomaiset.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi