Oikeusministeri: Kiinnijäämisen riski ehkäisee rikoksia eniten

Hallitusohjelman mukaan eri rikoksista saatavien tuomioiden keskinäisiä suhteita pitää tarkastella. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei silti vielä halua lähteä muuttamaan eri rikoksista annettavia tuomioita.

Kotimaa
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
Vaalirahajupakasta annettuja tuomioita arvioi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mielestä talousrikosten tuomiot ovat kovia suhteessa muihin tuomioihin.

Kiinnijäämisen riski on kaikkein keskeisin asia rikosten ehkäisyssä, lausuu oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Hänen mielestään rangaistuksen kovuus ei ole niin merkittävä tekijä.

- Kyllä keskeinen asia on kiinnijäämisriski. Mitä suurempi riski on jäädä kiinni, sitä parempi ennaltaehkäisevä vaikutus sillä on, Henriksson sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Ministerin mukaan sillä ei ole niin suurta merkitystä, että rikoksesta voi saada viiden tai kuuden vuoden tuomion.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että eri rikoksista saatavien tuomioiden keskinäisiä suhteita pitää tarkastella. Siitä huolimatta Henriksson ei vielä halua lähteä muuttamaan eri rikoksista annettavia tuomioita.

- Mutta olisi tärkeää saada laajaa tutkimustietoa siitä, mikä on esimerkiksi kansalaisten näkemys asiasta, ministeri lausuu.

Henrikssonin mukaan on hyvin vaikeaa vertailla eri rikoksista annettuja tuomioita. Henriksson huomauttaa, että esimerkiksi törkeästä pahoinpitelystä annetun tuomion vähimmäisrangaistus on kovennettu kuudesta kuukaudesta yhteen vuoteen.