1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tiibetiläislähteet: Lhasassa uusia mielenosoituksia

Tiibetissä on järjestetty jälleen mielenosoituksia Kiinaa vastaan. Kansainvälisen Tiibetin itsenäisyyttä ajavan järjestön mukaan Kiinan turvallisuusjoukot ovat sulkeneet osia Tiibetin pääkaupungista Lhasasta.

Turvallisuusjoukkojen kerrotaan piirittäneen Lhasan tärkeimmät temppelit Jokhangin ja Ramochen. International Campaign for Tibet -järjestö kertoo saaneensa tietoja myös mahdollisista väkivaltaisuuksista. Myös Tiibetin maanpakolaishallitus kertoo saaneensa tietoja uusista mielenosoituksista. Dalai-laman edustajan mukaan mielenosoitukset oli ajoitettu tapahtumaan samaan aikaan alueella vierailevien ulkomaalaisten diplomaattien vierailun kanssa. Uutistoimisto AP:n haastattelemat diplomaatit eivät kuitenkaan olleet nähneet mielenosoituksia tai kuulleet niistä. Kiina lupaa korvauksia väkivaltaisuuksien uhreille Kiina on tarjoutunut maksamaan korvauksia Tiibetin viimeaikaisissa väkivaltaisuuksissa kuolleiden ihmisten omaisille, kertoo valtion uutistoimisto Xinhua. Kiinan virallisen ilmoituksen mukaan maaliskuun 14. päivän itsenäisyysmielisessä mielenosoituksessa kuoli 18 siviiliä, kaikki heistä mellakoitsijoiden käsissä. Kunkin uhrin perhe saisi 200 000 juania eli vajaat 20 000 euroa. Mellakoissa loukkaantuneille korvataan sairaanhoito ja omaisuuttaan menettäneille heidän tappionsa, Xinhua kertoi. Tiibetin pakolaishallituksen mukaan pääkaupungin Lhasan mellakoissa kuoli kuitenkin melkein 140 ihmistä, eivätkä Kiinan viranomaisetkaan olisi olleet osattomia surmatöihin. Protestit alkoivat rauhanomaisesti 10. maaliskuuta, mutta muutamaa päivää myöhemmin poliisi tarttui asiaan kovin ottein. Kiina on tilanteen rauhoituttua käynyt ankaraan propagandavastahyökkäykseen ja vierittänyt syyn riehuntaan yllyttämisestä Tiibetin pakolaishallituksen sekä hengellisen johtajan dalai-laman niskoille. Osana mielipidekampanjaa Kiina on päästänyt Lhasaan parikymmentä ulkomaista diplomaattia, samoin kuin se hieman aiemmin salli valitun kansainvälisen toimittajajoukon tutustua Tiibetin oloihin. Diplomaattien perjantaina alkanut vierailu on kuitenkin rajattu vuorokauden mittaiseksi, eikä Kiinan ulkoministeriö suostunut paljastamaan vierailuohjelman sisältöä. Myös Lhasassa aiemmin vierailleet toimittajat pysyivät Kiinan viranomaisten tiukassa valvonnassa. Turvatoimista huolimatta oppositiokin sai äänensä kuuluviin, kun noin 30 buddhalaismunkin onnistui tunkeutua lehdistötiloihin valittamaan, ettei Tiibetissä ole todellista uskonvapautta. Dalai-lama syyttää Kiinaa väestöhyökkäyksestä Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama syyttää emämaa Kiinaa "väestöllisestä aggressiosta", joka uhkaa tiibetiläistä kulttuuria. - On todisteita, että kiinalaisten määrä Tiibetissä kasvaa kuukausi kuukaudelta, maanpaossa elävä dalai-lama kertoi toimittajille Intian Delhissä lauantaina. Ilmiötä hän kutsui "kulttuuriseksi kansanmurhaksi". Autonomisen Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa on dalai-laman mukaan nyt 100 000 tiibetiläistä mutta jo kaksinkertainen määrä muukalaisia. Heistä suurin osa on han-kiinalaisia eli Kiinan etnisen enemmistön edustajia.

Tiibetin hengellinen johtaja arveli edelleen, että miljoonan kiinalaisen odotetaan vielä muuttavan hänen kotimaahansa Pekingin tämän kesän olympiakisojen jälkeen. Dalai-lama ei kertonut, kuinka hän on tietonsa saanut.

Virallinen Kiina ja dalai-lama ovat muutenkin perin erimielisiä Tiibetin viimeaikaisista tapahtumista. Kiina sanoo dalai-laman yllyttäneen separatistihenkisiä mielenosoittajia, joiden väitetään surmanneen parikymmentä siviiliä ja yhden poliisin.

Dalai-laman mielestä Kiinan media vääristelee asioita vaarallisesti, ja hänelle itselleen riittäisi Tiibetin laajempi itsehallinto Kiinan alaisuudessa.

Kiinan kommunistinen kansanarmeija marssi Tiibetiin vuonna 1950. Maassa asui vuonna 2001 runsaat 2,6 miljoonaa asukasta. Heistä on Tiibetin pakolaishallituksen mukaan jo lähes puolet han-kiinalaisia.