Gaddafi varoitti arabiliittolaisiaan Saddamin kohtalosta

Libyan johtaja Muammar Gaddafi on varoittanut arabimaiden johtajia Saddam Husseinin kohtalosta. Gaddafi sanoi, että Irakin entinen johtaja Saddam Hussein oli Yhdysvaltojen ystävä Iranin ja Irakin välisen sodan aikaan 80-luvulla ennen kuin yhdysvaltalaiset kääntyivät häntä vastaan ja teloittivat hänet.

Ulkomaat

Libyalaisjohtaja varoitti, että nykyisiä arabijohtajia voisi odottaa sama kohtalo. Gaddafi puhui arabimaiden huippukokouksessa Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Saddam hirtettiin vuonna 2006 kolme vuotta Yhdysvaltojen johtaman Irakin-valtauksen jälkeen. Saddam tuomittiin kuolemaan Irakin shiiamuslimien joukkomurhista 80-luvulla.

Libya palautti suhteet Yhdysvaltoihin vuonna 2004 yli 20 vuoden tauon jälkeen. Suhteiden palauttaminen kävi mahdolliseksi, kun Libya ilmoitti luopuvansa pyrkimyksestä hankkia joukkotuhoaseita.

Saudi-Arabian, Egyptin ja Jordanian johtajat jättivät Syyrian huippukokouksen väliin sen jälkeen, kun Yhdysvallat kehotti liittolaisiaan miettimään tarkkaan osallistumistaan. Maat syyttävät Syyriaa naapurimaansa Libanonin sisäisiin asioihin sekaantumisesta, kuten uuden presidentin valinnan estämisestä. Syyria on kiistänyt syytökset.

Lähteet: AFP