1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Xinhua: Tiibetiläisalueella asetakavarikko ja pidätyksiä

Kiinan poliisi sanoo pidättäneensä 26 ihmistä ja takavarikoineensa suurehkon määrän aseita lounaisessa Kiinassa sijaitsevasta buddhalaisluostarista.

Valtiollisen uutistoimisto Xinhuan mukaan poliisin haltuun jäi 30 tuliasetta, 500 patruunaa, räjähteitä ja "suuri määrä" teräaseita. Luostarista takavarikoitiin myös Tiibetin pakolaishallituksen lippu, Tiibetin itsenäisyyttä vaativia julisteita sekä ulkomaiseen yhteydenpitoon tarkoitettuja vastaanottimia.

Xinhuan mukaan pariakymmentä kiinniotettua syytetään osallisuudesta 16. maaliskuuta käytyyn yhteenottoon viranomaisten kanssa. Uutistoimisto ei kuitenkaan maininnut, olivatko pidätetyt munkkeja.

Riippumatonta tietoa Aban piirikunnassa sijaitsevan luostarin tapahtumista on mahdotonta saada, sillä poliisi on eristänyt alueen. Samoin on menetelty muualla Sichuanin, Qinghain ja Gansun maakuntiin kuuluvilla tiibetiläisalueilla, joilla on osoitettu tukea Tiibetin mielenosoituksille.

Poliisin ja puolisotilaallisten joukkojen eristämä laaja alue sijaitsee varsinaisen Tiibetin itäpuolella. Ulkomaisilla toimittajilla ei näille seuduille ole asiaa.

Tiibetin tapahtumat näyttivät sunnuntaina johtaneen myös ensimmäisiin virkamiespotkuihin, kun Tiibetin vähemmistö- ja uskonnollisten asiain komission johtaja joutui väistymään paikaltaan.

Tibet Daily -sanomalehti kertoi lyhyesti, että johtaja Danzeng Langjie on siirretty pois ja että hänet on korvattu toisella tiibetiläisellä. Perusteluja ei annettu.

Uusista mielenosoituksista huhutaan

Tiibetissä järjestettiin lauantaina uusia mielenosoituksia Kiinaa vastaan. Kansainvälisen Tiibetin itsenäisyyttä ajavan järjestön mukaan Kiinan turvallisuusjoukot ovat sulkeneet osia Tiibetin pääkaupungista Lhasasta.

Turvallisuusjoukkojen kerrotaan piirittäneen Lhasan tärkeimmät temppelit Jokhangin ja Ramochen. International Campaign for Tibet -järjestö kertoo saaneensa tietoja myös mahdollisista väkivaltaisuuksista.

Tiibetin maanpakolaishallitus kertoi sekin saaneensa tietoja uusista mielenosoituksista. Dalai-laman edustajan mukaan protestit oli ajoitettu samaan aikaan alueella vierailevien ulkomaalaisten diplomaattien vierailun kanssa.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat diplomaatit eivät kuitenkaan olleet nähneet mielenosoituksia tai kuulleet niistä.

Kiina päästi perjantaina ulkomaalaisia diplomaatteja vierailulle Tiibetiin näyttääkseen, että tilanne alueella on rauhoittunut.

Tiibetin viime viikkojen levottomuudet alkoivat munkkien johtamilla rauhanomaisilla mielenosoituksilla, jotka kärjistyivät mellakaksi maaliskuun puolivälissä. Levottomuudet ovat sittemmin levinneet myös muille alueille Kiinalle kuuluvassa Tiibetin autonomisessa tasavallassa.

Tiibetin pakolaishallituksen mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut lähes 140 ihmistä. Virallinen Kiina puhuu vain paristakymmenestä kuolleesta, joiden kaikkien kohtaloon syypäitä olivat separatistimieliset mellakoitsijat.