1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Muovipussien hyötykäyttö lisääntyy Suomessa

Muovipussien hyötykäyttö lisääntyy Suomessa. Eri puolille maata on perustettu muovikassien keräyspisteitä, joista saadaan raaka-ainetta uusiomuovin tuotantoon. Suomen ympäristökeskus selvittää parhaillaan muovikassien ympäristövaikutuksia.

luonto

Muovikassi on ympäristön kannalta ristiriitainen tuote. Sen valmistukseen kuluu öljyä ja energiaa. Maatuminen on erittäin hidasta, mutta hitaan hajoamisen ansiosta kaatopaikkapäästöt ovat pienemmät.

Suomen ympäristökeskus ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat aloittaneet selvityksen, jossa vertaillaan erilaisten kassimaterialien ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta. Muovikassin vertailukohtina ovat paperi- ja kangaskassi sekä biohajoavat kassit.

Maailmalla muovikassivuorta on ryhdytty pienentämään rajoituksilla - Norjassa pohditaan jopa täyskieltoa. Suomessa käyttöön ei aiota puuttua, mutta kierrätystä on ryhdytty tehostamaan. Kauppojen pullonpalautuksen yhteyteen on perustettu kesästä alkaen keräyspisteitä, joihin jätetyistä pusseista tehdään uusiomuovia.

Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtajan Vesa Kärhän mukaan pusseista saadaan ihan hyvää ja puhdasta raaka-ainetta, kunhan pusseja ei sotketa muilla aineilla sisältäpäin. Lassila & Tikanojan myyntijohtaja Petri Salermo sanoo, että keräykseen tuotujen muovikassien määrä on merkittävä.

Suomalaisten päivittäisten ostosten pakkaamiseen ja kotiinkuljettamiseen käytetään vuodessa 300 miljoonaa muovista kauppakassia. Suomessa turhaa muovipussijätettä rajoittaa eniten se, että niitä ei jaeta ilmaiseksi kaupoissa.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi