Hamasin johtaja kutsuu Abbasin neuvottelemaan

Israelissa Gazan kaistaletta hallitsevan Hamas-järjestön johtaja haluaa neuvotella kilpailevaa Fatahia edustavan palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa järjestöjen välisistä erimielisyyksistä. Hamasin johtaja Khaled Meshaal esitti kutsun Abbasille brittiläisen Sky News -televisiokanavan haastattelussa.

Ulkomaat

Meshaal kutsui Abbasin Gazaan neuvottelemaan ilman ehtoja, jotta Gazan ja Länsirannan ongelmiin saataisiin ratkaisu.

Palestiinalaisten Fatah- ja Hamas-järjestöt sopivat viikko sitten Jemenissä yhteisten neuvottelujen aloittamisesta. Tavoitteena on ratkoa järjestöjen väliset erimielisyydet ja palauttaa niiden välit samanlaisiksi kuin ne olivat ennen Gazan siirtymistä Hamasin hallintaan viime kesänä.

Osapuolet ovat kuitenkin ehtineet jo kinastella Jemenin pääkaupungissa Sanaassa neuvotellun niin sanotun "Sanaan julistuksen" merkityksestä. Lisäksi korkea-arvoinen israelilainen virkamies on varoittanut Abbasia tekemästä sopua Hamasin kanssa, koska tämä tuhoaisi lopullisesti kangertelevat Lähi-idän rauhanneuvottelut.

Palestiinalaisten johto jakautunut kahtaalle Hamasin ja Fatahin riidat ovat jakaneet palestiinalaiset kahden eri hallinnon alaisuuteen. Palestiinalaisten parlamenttivaalit voittanut Hamas hallitsee Gazaa, josta se karkotti Fatahin tukijat väkivalloin viime kesänä. Israelin kanssa rauhasta neuvotteleva Fatah puolestaan toimii Länsirannalta käsin. Fatahin tukema palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas nimitti oman palestiinalaishallituksensa sen jälkeen, kun Gazan levottomuudet ajoivat Fatah-virkailijat pois alueelta. Hamas: Siepattu israelilaissotilas voi hyvin Meshaal väitti Sky Newsin haastattelussa myös, ettäGazassa kesällä 2006 siepattu israelilaissotilas Gilad Shalit on yhä elossa ja voi hyvin. Meshaal totesi, että Shalitia kohdellaan hyvin. Hän sanoi myös kaikkien tietävän, että Israel kohtelee omia vankejaan huonosti. Shalit siepattiin Gazan rajan tuntumassa sijaitsevasta Israelin armeijan tukikohdasta kesäkuussa 2006. Viime vuoden huhtikuussa Hamas vaati Israelia vapauttamaan 450 vankia vastineeksi Shalitista. Israel on kieltäytynyt vapauttamasta yhtään vangittua palestiinalaista, koska vangit ovat osallistuneet israelilaisten surmaamiseen. Hamasin korkea-arvoinen johtaja Mahmud al-Zahar sanoi aiemmin tässä kuussa, että Shalit vapautetaan vain jos Hamasin kaikkiin vaateisiin suostutaan.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset