Australiassa ratkotaan vanhaa merimysteeriä

Australia aloittaa tutkimukset selvittääkseen, miten kevyesti aseistettu saksalainen hyökkäysalus sai upotettua Australian laivaston ylpeyden 66 vuotta sitten.

Ulkomaat

Taisteluristelijä Sydney vei mukanaan kaikki lähes 650 miehistön jäsentä upotessaan Länsi-Australian rannikolla syksyllä 1941.

Sydney oli käynyt lyhyen taistelun saksalaista Kormoran-hyökkäysalusta vastaan. Se oli naamioitunut hollantilaiseksi kauppa-alukseksi päästäkseen Sydneyn lähelle.

Laivan hylkyä on etsitty vuosikymmenien ajan. Se löytyi aiemmin tässä kuussa lähes kahden ja puolen kilometrin syvyydestä. Vieressä lepäsivät Kormoranin jäänteet.

Sydneyn kohtalosta ei järjestetty sodan aikana mitään tutkimusta. Tutkimuslautakunta pyrkii nyt runsaan paperityön lisäksi haastattelemaan Kormoranin miehistön jäseniä. Valtaosa lähes 400-henkisestä miehistöstä ehti pelastusveneisiin ja päätyi Australian sotavangeiksi. Joitakin lienee yhä hengissä.

Hylyt löytänyt ryhmä on palannut alueelle kuvatakseen hylkyjä robottisukkelusveneiden avulla. Huono sää on kuitenkin haitannut tutkimuksia.

Lähteet: AFP, AP