1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Havaijilainen tulivuori yskii myrkkykaasuja

Maailman aktiivisimpiin tulivuoriin kuuluva Kilauea on alkanut yskiä myrkyllisiä rikkidioksidikaasuja.

Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen tutkijat ovat ottaneet Havaijin suurimmalla saarella sijaitsevan Kilauean ympärivuorokautiseen tarkkailuun selvittääkseen, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Kilauea on purkautunut jo 25 vuoden ajan mutta 60 kilometrin syvyydessä maanpinnan alla. Pari viikkoa sitten vuori purkautui räjähdysmäisesti ensi kertaa yli 80 vuoteen. Sen jälkeen tärinöitä on havaittu toistuvasti ja autojen tuulilaseille on sadellut hiekkaista tuhkaa.

Kilauea sijaitsee keskellä kansallispuistoa. Laakean kraaterin eli kalderan oikea laita on suljettu toistaiseksi, koska tietyillä tuulilla rikkidioksipäästöt laskeutuvat kalderaa kiertävälle tielle. Päästöt ovat moninkertaistuneet alkuvuodesta.

Kilauea on Havaijin nuorin ja eteläisin tulivuori. Se ei ole vuoren muotoinen vaan pelkästään pullistuma toisen vuoren, Mauna Loan, kyljessä. Kilauean laava valuu kovertamiaan tunneleita pitkin runsaan kymmenen kilometrin päähän merelle.

Kilauean aktiivisuutta seurataan lähes reaaliajassa Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). YLE Uutiset