1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaarina Helakisa -palkinto Mämmilän luojalle

Sarjakuvataiteilija Tarmo Koivisto on saanut Otavan Kirjasäätiön jakaman Kaarina Helakisa -kirjallisuuspalkinnon.

Kulttuuri

Palkintoperusteluissa kiitellään Koiviston laajaa ja merkittävää sarjakuvatuotantoa sekä hänen luomaansa Mämmilä-sarjakuvaa laajaksi oppimääräksi suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä.

Raadin mukaan Koiviston ihmiskuvaus on säälimättömän tarkkanäköistä mutta pohjimmiltaan lempeän ymmärtäväistä. Suitsutusta saa myös Koiviston tarkkanäköisyys; taitelijalla on silmää ajankohtaisten ilmiöiden osuvimmille ja irvokkaimmille piirteille sekä korvaa juurevalle murteelle ja urbaaneille muotisanoille.

Nyt kymmenettä kertaa jaetun palkinnon arvo on 5 000 euroa. Viime vuonna palkinnon sai kirjailija Hanna Marjut Marttila. Palkinto perustettiin Suomen tuotteliaimpiin kuuluneen lastenkirjojen kirjoittajan ja kääntäjän Marja Kaarina Helakisa-Käkelän muistoksi. Erkki Reenpää -palkinto suomentaja Tapani Kärkkäiselle Otavan Kirjasäätiön Erkki Reenpää -palkinnon on saanut puolestaan suomentaja Tapani Kärkkäinen. Kärkkäinen on suomentanut puolan kielestä romaaneja, tietokirjoja, näytelmiä, lyhytproosaa ja runoja. Raati kiittelee hänen Puolan kulttuurin ja historian tuntemusta sekä sitä, että hän on esitellyt maan kirjailijoita suomalaiselle yleisölle esimerkiksi nettisivustollaan. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle kaunokirjallisuuden suomentajalle. Sen arvo on 5 000 euroa. Apurahoja lähes 200:lle Otavan Kirjasäätiö jakoi myös apurahoja 251 150 euron arvosta.

Apurahoja myönnettiin kaunokirjailijoille, lasten- ja nuortenkirjailijoille, tietokirjailijoille, oppikirjantekijöille, suomentajille, kuvittajille ja toimittajille. Yhteensä apurahoja saivat 187 henkilöä ja 12 järjestöä sekä projektia.

Lähteet: YLE Uutiset