Taustaa: Ministerierot 1990- ja 2000-luvuilla

Suomessa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana kaikkiaan viisi ministerieroa ennen ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) tiistaista eroa.

Kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo (kesk.) erosi vuonna 1992 yritystensä talousvaikeuksien tultua julki. Hänet erotettiin eduskunnasta vuonna 1993 sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu valtakunnanoikeudessa vuoden ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta.

Toinen valtiovarainministeri Arja Alho (sd.) erosi vuonna 1997. Hän oli hyväksynyt STS-pankin entisen pääjohtajan Ulf Sundqvistin vahingonkorvausten kohtuullistamisen. Liikenneministeri Matti Aura (kok.) erosi vuonna 1999 teleyhtiö Soneran ongelmien vuoksi. Aura erotti Soneran pääjohtaja Pekka Vennamon tämän osakekauppojen epäselvyyksien vuoksi ja erosi sen jälkeen itse. Kulttuuriministeri Suvi Lindén (kok.) erosi vuonna 2002. Hän oli puoltanut 170 000 euron tukea golfkentälle, jonka osakas hän oli.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) erosi kesäkuussa 2003 niin sanotun Irak-vuodon vuoksi. Jäätteenmäkeä epäiltiin yllytyksestä virkasalaisuuden rikkomiseen sen jälkeen kun kävi ilmi, että presidentin neuvonantaja Martti Manninen oli toimittanut tietoja Jäätteenmäelle.